Co jíst a naopak nejíst na lačný žaludek, aby nás celý den netrápily žaludeční potíže

Jídelníček plný správných potravin je nezbytný pro udržení zdraví, prevenci nemocí a získání normální tělesné hmotnosti. Existuje spousta faktorů, které ovlivňují naši pohodu a zdraví a které zároveň souvisejí s jídlem. Jedním z nich je například to, co se rozhodneme jíst na prázdný žaludek. Proto někdy zdravé potraviny nestačí, je potřeba také vědět, kdy je ten správný čas je jíst.

Nejdříve se podíváme na to, co je vhodné jíst na lačný žaludek

Vejce

Bez ohledu na to, jak je připravujeme, vejce jsou vynikající volbou pro snídani. Obsahují kompletní bílkoviny a také dobrý tělesný tuk, minerály a vitamíny. Jsou skutečnou výživovou bombou.

Vodní meloun

Prospívá celé zažívací soustavě. Poskytuje energii, minerály a vitamíny. Jeho vysoký obsah lykopenu je dobrý pro zdraví našeho srdce.

Ovesná kaše

Je bohatá na vlákninu, takže je považována za skvělé jídlo dodávající energii, minerály, vitamíny a rostlinné bílkoviny. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a podporuje střevní flóru.

Borůvky

Jsou plné antioxidantů, vitamínů a minerálů, které pomáhají po ránu nakopnout metabolismus. Zároveň podporují kognitivní funkce.

Ořechy, olejnatá semínka

Významně působí na zdraví srdce a pokožky. Jsou bohaté na minerály, vlákninu a dobré tuky a mají antioxidační účinky.

Co bychom naopak na prázdný žaludek rozhodně jíst neměli

Citrusové plody

Jsou sice vynikajícím zdrojem vitamínu C, ale jejich kyselost může na lačný žaludek způsobit pálení žáhy.

Kořeněná jídla

Kapsaicin v papričkách má velice dobré účinky na zdraví tím, že stimuluje metabolismus, ale po ránu by mohl dráždit žaludeční sliznici.

Perlivé nealkoholické nápoje

Zvláště ty sladké způsobují nadýmání a zvyšují hladinu cukru v krvi a inzulínu. 

Syrová zelenina

Je velice zdravá, pokud se ale chcete vyhnout rannímu nadýmání, nejezte ji jako první jídlo dne.

Obrázky: Freepik