Účinně pomáhá v boji s nemocemi a podporuje celkovou prevenci. Důvody, proč zařadit červenou řepu do svého jídelníčku

Už jen díky své zářivě rudé barvě je červená řepa velice oblíbenou zeleninou. Přesto ji ale spousta lidí do svého jídelníčku příliš nezařazuje, což je veliká škoda. Kromě výrazné chuti vám totiž může nabídnout i spoustu zdravotních výhod. Konzumovat ji můžete na nespočet možných způsobů, dokonce lze jíst i její kořeny a listy. Má nízký obsah tuku, je plná antioxidantů, bohatá na vitamín C a pomáhá při absorpci železa. To ale není všechno.

Reguluje krevní tlak

Jednou z výhod šťávy z červené řepy je, že dokáže dočasně snížit vysoký krevní tlak. Přírodní dusičnany v ní obsažené navyšují množství oxidu dusnatého v cévách a umožňují tak lepší proudění kyslíku do mozku, srdce a svalů, čímž se sráží vysoký krevní tlak.

Činí pokožku zdravější

Jste-li zdraví uvnitř, jste zdraví i navenek. Šťáva z červené řepy působí jako čistič krve. Vaše pokožka tedy bude působit zdravě a bude zářit. Tekutina je také bohatá na vitamín C, jenž pomáhá odstraňovat skvrny a vyrovnávat tón pleti, jíž dodává přirozenou barvu.

Je vynikající pro přírodní detoxikaci

Červená řepa je jedinečným zdrojem betalainu, druhem fytonutrientu, jež má silné antioxidační, protizánětlivé a detoxikační vlastnosti. Chcete-li tedy ze svého těla dostat odpadní látky, konzumace červené řepy vám v tom pomůže.

Chrání játra

Detoxikace těla souvisí především s játry. Červená řepa je ideálním nástrojem na pročištění jater a odstranění toxinů. Pomocí sloučenin jako methionin a glycin brání hromadění mastných kyselin a stimuluje funkci jaterních buněk.

Zlepšuje trávení

Šťáva z červené řepy má velice dobrý vliv na trávení. Je plná vlákniny, pomáhá tak regulovat trávicí procesy a ulevuje od zácpy. Červená řepa je také bohatá na betain, jenž příznivě působí na zdraví trávicího ústrojí. Sklenice šťávy z červené řepy může být skvělým lékem na podrážděný žaludek a zažívání.

Snižuje hladinu cukru v krvi

Ačkoli je červená řepa sladká a bohatá na cukr, pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi. Přirozené cukry v červené řepě se v těle odbourávají pomalu, takže nedochází k náhlým skokům v hladině cukru v krvi. Proto se šťáva z červené řepy doporučuje i jedincům s cukrovkou.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Healthline.com