Jak nabrousit tupý nůž bez brousku. Pomůže obyčejný hrnek

Tupý nůž dokáže pěkně otrávit život kuchaře. A pokud není v dosahu žádný brousek, může se frustrace proměnit až v zoufalství. Je totiž jen málo věcí, které jsou otravnější než krájení tupým nožem. Brousek by proto měl být součástí každé domácnosti. Nicméně ne vždy na něj při zařizování vzpomeneme a obvykle myšlenky na něj přijdou až ve chvíli, kdy je jeho služeb zapotřebí. A to už bývá pozdě. Může se však také stát, že jsme brousek sice pořídili, ale založili jsme ho na některé z míst, kde si „budeme pamatovat, že ho najdeme“, ale už je to dlouho a brousek zkrátka zmizel. Ať tak či tak, není ještě všechno ztraceno. Můžeme si pomoci jednoduchým trikem, které s úspěchem používaly naše babičky po dlouhá a dlouhá léta.

S pižlátkem se vařit nedá

Nože se používáním tupí. To je fakt, který se nám nemusí líbit, a můžeme s ním nesouhlasit, ale nic s ním neuděláme. Proces je to přitom pomalý a velmi nenápadný. Mezi nožem ostrým jako žiletka a nefunkčním pižlátkem leží dlouhé mezidobí nepostřehnutelně narůstajícího krájecího úsilí. Nakonec pak ale přijde chvíle, kdy nůž řekne dost a nepřekrojí už ani naloženou okurku.

Existuje nepřeberná spousta různých ostřičů a brousků od těch nejobyčejnějších laciných sotva brousících, až po profesionální nástroje za mnoho tisíc korun. Profesionální kuchaři pak používají takzvanou ocílku, což je tyčka s hladkým či drsným povrchem vyrobená z kalené oceli. To je brusidlo, které dokáže i aktivně prodloužit životnost nože. Často ale bývá velmi drahé a začínající kuchaři buďto ani netuší, že ocílka existuje, anebo tuší, ale nechtějí do ní investovat. A není k tomu také důvod. Pro běžné takové to domácí broušení nepotřebujeme ani ocílku, ale ani brousek.

Domácí broušení hranou hrnku

Dříve se k ostření nožů, nůžek či mečů používal takzvaný brus. To bylo jednoduché zařízení, jehož jádrem byl brusný kotouč z hrubého materiálu, obvykle z pískovce. Jak se brus otáčel, přiložená čepel získávala na ostrosti. Nebyl to k materiálu broušeného předmětu sice nikterak šetrný způsob, nicméně fungoval. A na podobném principu můžeme brousit nože a nůžky i my. Nemusíme si nutně pořizovat kus pískovce. Ani by nám sám o sobě moc neposloužil. Stačí nám jen kus tvrdého a hrubého materiálu, který udělá tutéž službu.

Třeba spodní hrana hrnku. Bývá neglazovaná a dostatečně hrubá na to, aby posloužila úplně stejně jako brousek. Materiál obvykle bývá i dostatečně jemný na to, abychom si jím nůž nijak zásadně neponičili, a proto je broušení tímto způsobem snadné, dostupné i bezpečné. Jen pozor, ať se neříznete!

Postup není nijak obtížný. Stačí otočit hrnek vzhůru nohama a naplocho ostřím nože rychlým tahem 10 až 15 krát po hraně přejet z obou stran nože. Před použitím nůž opláchněte pod studenou vodou, aby se smyly případné částečky kovu usazené na ostří.

Obrázky: Freepik