Jak snadno vyčistit indukční nebo skleněný sporák

Indukční deska je podle doporučení odborníků ten nejlepší spotřebič, který si do své kuchyně na vaření můžete pořídit. Často je doporučován nejen kvůli energetické úspornosti, ale také kvůli snadnosti jeho čištění oproti klasickým plynovým kamnům. Ti, kteří však stále dávají přednost raději vaření na plynu, mají také k dispozici nový typ skleněných plynových sporáků, které kombinují výhody obou dvou. Přestože však tyto varné desky vypadají velmi pěkně, jejich čištění má také svá úskalí.

Lesklá varná deska je náchylná na poškrábání i poleptání

Sklokeramické povrchy jsou totiž poměrně náchylné na poškrábání, a proto k jejich čištění nejsou vhodné klasické abrazivní prostředky. Potíž může přijít ve chvíli, kdy vám na sporák vybublá polévka či omáčka a přiškvaří se ke styčným plochám. Není vhodné na čištění použít hrubé houby, drátěnky či písek na nádobí. Všechny tyto prostředky by mohly povrch sporáku nevratně poškodit.

Také je nutné dávat dobrý pozor, abychom přistoupili k čištění až ve chvíli, kdy je sporáku úplně studený. Možná vás napadne vyčistit sporák ještě zatepla, než nečistoty zaschnou, ale musíte vzít v úvahu, které prostředky chcete pro čištění použít. Některé totiž mohou být velmi hořlavé.

V neposlední řadě ještě musíme varovat, že pro čištění sklokeramických desek není vhodné používat mycí prostředky na okna. Bývají totiž velmi agresivní a povrch varné desky by mohly rovněž poškodit.

Jak tedy sklokeramiku vyčistit?

K vyčištění kamen budete potřebovat následující seznam věcí:

  • Hadřík z mikrovlákna
  • Jedlou sodu
  • Ocet
  • Suchou utěrku
  • Saponát na nádobí

Sporák nejprve vypněte a nechte zcela vychladnout. Za pomocí suchého hadříku z mikrovlákna nejprve odstraňte veškeré zbytky potravin, které odstranit lze. Pak sporák zasypeme vrstvou jedlé sody. Není třeba na ní šetřit, ale zase nemusíte vytvořit úplné sodové závěje.

Nalijte ocet do rozprašovače a postříkejte jím vrstvu jedlé sody. Směs sody s octem začne při vzájemném kontaktu pěnit.

Do misky si nalijte teplou vodou s trochou jaru na nádobí, důkladně namočte utěrku a vyždímejte. Zakryjte mokrou utěrkou sporák i s vrstvou octové sody (pokud je sporák větší, použijte utěrky dvě) a počkejte zhruba 15 minut. Poté s pomocí této utěrky veškerou čisticí vrstvu z kamen setřete. Nakonec sporák znovu postříkejte octem a mikrovláknovým hadříkem dočistěte zbývající nečistoty a zaschlé zbytky jídla, teď už to půjde snadno. A výsledek bude krásný, čistý a lesklý sporák.

Obrázky: Freepik