Jak správně používat chlorové čističe při dezinfekci proti koronaviru

Alkohol a mýdlová voda se staly slavnou dvojicí v boji proti koronaviru. Když ale dojde na větší čištění a dezinfekci povrchů či obalů potravin, někteří lidé dávají přednost chlorovým čističům. Ty jsou ale ve svých vlastnostech velmi specifické a je zapotřebí během jejich použití dbát zvýšené opatrnosti, abyste se namísto nákazy koronavirem neotrávili či nepoleptali chlórem.

Základní pravidla pro použití chlórových čističů

  • vždy používejte rukavice
  • pro bezpečné použití Savo zřeďte vodou
  • poměr ředění určujte podle účelu použití
  • při náhodném požití či nadměrném vdechnutí vyhledejte lékařskou pomoc.

Jak funguje chlorový čistič?

Chlór má velmi vysoké pH (11,5 až 13,5), což je dost na to, aby narušil strukturu proteinů a enzymů, které vytvářejí povrch viru a umožňují mu jeho přežití. Při rozptýlení do vzduchu se čistič mění na kyselinu chlornou. Ta je silným oxidačním činidlem, které chemicky reagují se složkami virů a tím je ničí.

Pozor na dávkování!

Na kliky, umyvadla a další předměty (například plechovky atd.)  použijte 25 ml na každý litr vody.

Na podlahy, podrážky bot a koupelnové doplňky použijte 50 ml na litr vody.

Pro dezinfekci zeleniny a luštěnin je možné použít jednu polévkovou lžíci na 1,5 litru vody (zeleninu namočte na 15 minut a pak důkladně propláchněte)

Tím, že přidáte vodu, čisticí sílu chlorových čističů neoslabujete, nýbrž měníte její chemické vlastnosti. Dochází totiž k hydrolýze, která mění chlorový čistič na kyselinu chlornanovou (HClO), která působí antisepticky.

Chlór není vhodný na všechno

Tento druh čističů nepoužívejte na dřevo, barevné textilie a plasty, protože na těchto površích zanechává nevzhledné skvrny a odbarvuje je.

Nikdy nepoužívejte chlór čistý, protože je velmi agresivní pro pokožku a může způsobit poleptání.

Nepoužívejte ani směs, která je dlouho uložená v průhledných nádobách. Při kontaktu se světlem totiž ztrácí svou účinnost.

Obrázky: Freepik