Jaké potraviny jsou dobré pro zdraví a bělost našich zubů, a které naopak našemu chrupu škodí

Bělost a zdraví našich zubů nezávisí pouze na správné hygieně, ale také na jídle, které konzumujeme. Můžete chodit k zubaři několikrát do roka a používat oblíbené bělící produkty, ale pokud milujete určité potraviny, které barví zuby, váš úsměv nikdy nebude dokonalý.

Měli byste tedy věnovat pozornost potravinám, které jíte a soustředit se na to, jak ovlivňují zdraví vašich zubů. My jsme sestavili seznam potravin, které mají jak pozitivní, tak i negativní vliv na vzhled našeho chrupu.

Potraviny, které chrání naše zuby a dásně

Pro správnou ochranu vašich zubů a dásní doporučují zubaři jíst tyto potraviny:

  • Mrkev: Karoten je velmi dobrý pro sliznice úst a dásní a posiluje zubní sklovinu. Čerstvá mrkev je skvělý způsob, jak si uchovat zdravé zuby, odstranit plak ze zubů a masírovat dásně.
  • Ryby: Nejen vápník, ale také fosfor je jedním z důležitých prvků pro udržení zdravých zubů, ale je třeba mít na paměti, že ryby mohou způsobovat také nepříjemný zápach.
  • Petržel: Je jedním z hlavních zdrojů vápníku a mimo jiné má také kosmetický účinek na zuby.
  • Jablka: Jsou velice efektivní, jedná-li se o léčbu problémů se zuby a jejich prevenci. Masírují dásně a odstraňují zubní povlak. Jako bonus způsobují svěží dech.
  • Kiwi: Kiwi obsahuje hodně vitamínu C, proto je ideální pro ochranu našich zubů, jelikož při nedostatku vitamínu C klesá produkce kolagenu a dásně mohou krvácet.
  • Cibule: Je přirozené antibiotiku, které zabíjí škodlivé bakterie v ústech.
  • Čekanka: Stimuluje tok krve v ústech.
  • Sezam: Odstraňuje zubní plak a zpevňuje sklovinu.
  • Sýr: Tvrdý sýr má velmi málo soli a hodně vápníku. Pomáhá tak udržet správnou rovnováhu pH, která nedovoluje reprodukci bakterií. Ovšem opět pozor na některé sýry, které mohou způsobovat zápach.
  • Zelený čaj: Katechin v zeleném čaji zabíjí různé druhy bakterií. Navíc díky zelenému čaji budete mít velmi svěží dech.

Chutné jídlo je skvělé, ale zubaři si jsou jisti, že časté svačiny mohou zuby poškodit. Pokud neustále něco žvýkáte, krmíte bakterie v ústech. Dobrým tipem je vyplachovat si ústa po každém občerstvení.

Je vaše barva zubů určená tím, co jíte?

Pokud se vám nelíbí barva vašich zubů, určitě se s tím dá něco dělat. Kromě podstoupení různých procedur bělení, které dnes máme k dispozici, byste měli vyloučit potraviny, které mohou měnit barvu vašich zubů.

“Barviči” zubů

  • Čaj a káva: Zelený a bílý čaj nejméně působí na barvu zubů, ale přesto je obarvují. Citrón nebo mléko však mohou neutralizovat účinky těchto teplých nápojů.
  • Červené víno: Zřejmě žádné překvapení. Barva vína a vysoký obsah taninu z něj činí mistra při barvení zubů. Po vypití červeného vína byste si vždy měli vypláchnout ústa čistou vodou, ale určitě si hned nečistěte zuby. To by způsobilo víc škody než užitku.
  • Šťávy: Jasné ovocné a zeleninové šťávy mají silný účinek, protože obsahují kyselinu, která oslabuje zuby a umožňuje lepší absorpci barevných složek. Pokud jíme bobule a zeleninu, rychle se produkují sliny, které smyjí barvení. Což se při pití šťáv neděje.

  • Červená řepa a borůvky: Vysoká koncentrace chromogenů způsobuje žluté zuby.
  • Koření: Kari a kurkuma obzvláště mění barvu zubů už po jedné konzumaci. Zuby mohou chytnout žlutou až červenou barvu a zbavit se jí je velmi obtížné. Pokud si dáte nějaké jídlo s tímto kořením, zapijte ho poté zeleným čaje s citrónem, abyste neutralizovali účinky.
  • Sójová omáčka a balsamikový ocet: Nechávají tmavé skvrny na zubech.
  • Barvené limonády: Obsahují mnoho chemických barviv a rovněž ničí sklovinu.

Pro neutralizaci těchto účinů si po každém jídle vypláchněte ústa a nezapomínejte také na přírodní bělení.

Přírodní bělení

 

  • Hrušky: Odstraňují plak a masírují dásně.
  • Dýně: Jedno z nejlepších bělidel. Nejlepšího efektu můžete dosáhnout, jakmile ji pečete v troubě nebo ji přidáte do salátu a smoothie.
  • Jahody: I přes svou jasnou barvu mají skvělý bělící efekt. Obsahují kyselinu jablečnou, která účinně odstraňuje zubní plak.
  • Brokolice: Může velmi dobře odstranit tmavé skvrny. Vždy je lepší jíst čerstvou brokolici. Je jedno, jestli ji přidáte do salátu nebo trochu uvaříte, účinek bude stejný.
  • Celer: V podstatě se jedná o bělení 2v1. Pomáhá odstranit zubní plak a zabíjí bakterie v ústech.
  • Pomeranče: Kyselina citrónová velmi dobře bělí zuby, ale pokud máte citlivé dásně a zuby, buďte opatrní.
  • Petržel: Ideální je žvýkat ji po jídle než si vypláchnete ústa.

Potraviny, které ovlivňují zápach a mikroflóru

Nepříjemný zápach z úst může být příznakem vážných případů onemocnění, ale pokud jste zdraví, znamená to, že potřebujete srovnat vaši mikroflóru.

Například při trávení některých potravin se produkují sloučeniny síry, jsou absorbovány do krve a pak opouštějí tělo prostřednictvím plic. Někdy tak můžeme cítit nepříjemný pach po delší době, co něco sníme.

Některé potraviny a nápoje, které mají příjemnou vůni, ve skutečnosti vytvářejí opak, co se týká našeho dechu. Například taková káva. Vytváří se hlen a zvyšuje reprodukce bakterií.

Potraviny, které způsobují nepříjemný zápach

  • Cibule a česnek
  • Některé druhy červeného vína
  • Sýr
  • Sladkosti
  • Káva
  • Kyselé potraviny
  • Ryby

Potraviny, které rychle neutralizují zápach

  • Jablka
  • Skořice
  • Třešeň
  • Bazalka a špenát
  • Vodní meloun
  • Zelený čaj

Pokud učiníte některé z těchto změn ve vaší stravě, už během pouhého týdne byste měli být schopni pocítit zlepšení stavu vašich zubů!

zdroj: brightside.me