Jednoduché návyky, které pomohou stabilizovat hladinu krevního cukru

Pro některé lidé je takřka nemožné po dobu několika hodin nic nejíst. Když už se do takové situace dostanou, často bývají nevrlí a nervózní. A právě to může způsobit nestabilní hladina cukru v krvi. Existuje několik tipů, jak krevní cukr stabilizovat a vyhnout se tak drtivým energetickým propadům.

Nadbytečný cukr se ukládá jako tuk a hrozí cukrovkou

Neustálé kolísání hladiny cukru v krvi způsobuje menší odolnost vůči touhám po jídle a navíc se při jízdě na téhle cukrové horské dráze budete často cítit unavení a ospalí. Funguje to tak, že pokaždé, když něco sníte, hladina cukru v krvi se zvyšuje. Většina jídel totiž obsahuje glukózu čili cukry, které se shromažďují v krevním řečišti. Čím více cukru v jídle, tím více cukru v krvi.

Aby tělo tento cukr zpracovalo, vyplaví hormon inzulín, který nespotřebovaný cukr uloží do tukových zásob a hladinu cukru v krvi sníží. Čím častěji a více se inzulinu vyplavuje, tím horší dopady to má jednak na hormonální systém a jednak zvyšujeme pravděpodobnost tzv. inzulinové rezistence, která vede k cukrovce 2. typu. Proto je vhodné udržovat krevní cukr stabilní.

Nevynechávejte snídani

Je moudré začít den jídlem bohatým na bílkoviny a zdravé tuky. Ty nás dostatečně zasytí a nezvyšují hladinu cukru v krvi. Zkuste namísto pečiva zvolit vajíčka, sýr, mléčné výrobky, ořechy a ořechy. Můžete přidat i kousek slaniny a trochu zeleného salátu. Uvidíte, že váš den bude rázem mnohem veselejší.

Jezte dostatek vlákniny

Rozložit vlákninu tělu trvá delší dobu, a proto se cukr do krve bude uvolňovat jenom pozvolna. Vláknina se nachází zejména v zelenině, v luštěninách a v celých zrnech, jako jsou ovesné vločky nebo pohanka.

Jezte pravidelně

Udržujte hladinu krevního cukru v přiměřené hladině díky pravidelnému příjmu potravy. V závislosti na složení a množství jídla si rozvrhněte stravování na tři až pět porcí v pravidelných intervalech. To vám pomůže zahnat hlad i chutě.

Jezte méně cukru

Pokud je to možné, vyhněte se veškerým sacharidům včetně škrobů. Pokud je to pro vás příliš, pokuste se omezit alespoň příjem rychlých cukrů. Ty nejsou jen v limonádách nebo bonbónech, ale také v bílém pečivu či těstovinách. Sladkostem se vyhněte úplně a pečivo a těstoviny nahraďte celozrnnými alternativami.

Obrázky: Freepik