Krájení cibule bez slz díky osvědčeným metodám

Krájení cibule většina lidí nesnáší, jelikož vlivem uvolňovaných látek dochází k pláči. Zároveň se ale bez cibule nelze v kuchyni obejít. Jak to udělat, abychom ji nakrájeli rychle, správně a zcela bez slz?

Zmrazte ji

Prvním tipem je umístění cibule do mrazáku. Než se rozhodnete pro její loupání a hlavně potom pro její krájení, tak ji dejte do mrazničky. Plně postačí asi 10 až 15 minut. Potom ji vyjměte, oloupejte, nakrájejte a uvidíte, že vám neukápne ani jedna jediná slza.

Ohřejte ji

Nejenom ochlazení, ale i ohřev může pomoci. Aby to bylo co možná nejjednodušší, tak stačí cibuli vložit do mikrovlnné trouby. Tu zapněte zhruba na 25 až 30 sekund na střední výkon vaší mikrovlnky. Potom počkejte, až bude chladnější a můžete se pustit do krájení. Také bez nepříjemného slzení vašich očí.

Ponořte ji

Třetí metoda je sice náročnější, ale také celkem dobře funguje. Vaším cílem by mělo být cibuli ponořit do vody. Napusťte do mísy nebo jiné nádoby vodu, dejte do ní cibuli a zde ji krájejte. Chce to trochu cviku, ale to že nebudete plakat, za to rozhodně stojí.

Využijte páru

Metoda čtvrtá je spojena s využitím páry. Ohřejte hrnec vody, nebo nalijte do nádoby horkou vodu z konvice. Obojí postavte na prkénko, kde se chystáte cibuli krájet. Pusťte se do práce a díky tomu, že budete inhalovat vodu v podobě páry, zcela zamezíte tomu, aby se k vašemu obličeji dostaly ty látky, které způsobují typická pláč. A pozor na spálení, nebo možní převržení dané nádoby.

Zapalte svíčku

Poslední metoda je spojena s využitím svíčky. Stejně jako jste si na prkénko mohli dát horkou vodu, si na něj dáte zapálenou svíčku. Ta ke svému hoření potřebuje kyslík, který si bere ze svého okolí. Tím v podstatě nasává vzduch i z místa, kde se krájí cibule a tak látky které způsobují pláč, zamíří k plamenu, ne k vašim očím. Jenom pozor, ať se nespálíte.

Obrázky: pixabay