Lékaři radí, jak nastartovat imunitní systém svého těla

Špatný imunitní systém je jako mít armádu beze zbraní. Křik ve stylu „Hej, počkej, nechoď tam!“ určitě žádný bacil od průchodu tělem neodradí a tím větší paseku tam se škodolibým smíchem napáchá. Teď ale vážně. Imunitní systém v poslední době potřebujeme víc než kdy dřív. Je to totiž jediná obrana, která nás spolehlivě ochrání před nákazou koronavirem a vznikem vážných důsledků plynoucích z této infekce. 

Lékaři z celého světa v posledních měsících upozorňují, jak je důležité mít v pořádku svůj imunitní systém a zároveň podotýkají, že neexistuje způsob, jak jej „posílit“. Jediné, co můžeme, je vrátit jej do původního stavu. Nic víc není potřeba. Navíc to není ani nic extrémně zvláštního a komplikovaného. Stačí jen dodržovat zásady zdravého životního stylu, jak nám je vštěpovali naši rodiče či prarodiče. Jak to tak ale bývá, vše, co souvisí s vlastní disciplínou, se snáz řekne, než udělá. To už je ale na vás. My vám přinášíme rekapitulaci toho, co je třeba dodržet, aby váš imunitní systém fungoval správně.

Žijte správně

Babička vždycky říkala: jez zdravě, hodně pij a spi. To jsou tři základní pilíře dobrého zdraví, k nimž lze ještě připočíst pohyb na čerstvém vzduchu. Říká se, že to nejprostší zároveň bývá nejpravdivější. Potíž je v tom, že lidé mají tendenci si život komplikovat, což dospělo do té míry, že nekomplikovaný život pokládáme za neplnohodnotný. A proto se zásobujeme chemikáliemi z laboratoře ve formě čističů a kosmetiky a dokonce i jídla, které je chemií doslova napěchované.

S jídlem totiž zdraví stojí a padá. Můžeme být sportovci a skvěle spát, ale pokud se krmíme nehodnotným jídlem, nikdy nebudeme zdraví. Otázkou, která trápí dietology a vědce už po mnoho desetiletí, je, které jídlo je opravdu to správné a zdravé.

Které jídlo je zdravé?

Protože dietetické výzkumy probíhají pomalu a často i za finančního přispění různých zájmových skupin, jako jsou farmaceutické firmy nebo potravinářský průmysl, vychází z nich jen řada názorově protichůdných a nedůvěryhodných informací. Proto se spolehněte na základní zdravý rozum.

Základní předpoklad zdravého jídla je jeho přírodní původ. To znamená žádná továrna, žádné konzervanty nebo umělá dochucovadla. Žádné chemické krmivo pro zvířata. Žádné chemické postřiky pro rostliny. Čím menší farma, tím zdravější jídlo produkuje. Jídlo z továrny nikdy není zdravé, a to ani tehdy, když to tvrdí výrobce na obalu!

Jezte opravdové jídlo. Maso, vejce a mléko od zvířat z malých chovů. Zeleninu, ideálně s nízkým obsahem škrobů, a té škrobnaté jen málo. Občas si dejte přírodní probiotika, jako je kvašená zelenina, kefír nebo jogurty. Vynechejte bílý cukr a pečivo z bílé mouky. To jsou základní zásady zdravého stravování.

Obrázky: Freepik