Metody snadného oloupání česneku. Funguje horká voda, mikrovlnná trouba nebo miska

Česnek je základní přísadou do celé řady jídel. V nich se stará o dochucení, ale i o zajímavou vůni. Co však může být noční můrou, je loupání česneku. Jak to zvládnout rychle a jednoduše?

Metoda horké vody

První metoda je velmi snadná a využitelná v každé domácnosti. Vaším pomocníkem se stane horká voda. Tu nalijte do sklenice a potom do ní naházejte jednotlivé stroužky česneku. Ty nechte ve vodě po dobu asi 5 minut. Potom vodu vylijte, stroužky vysypte a počkejte, až budou chladnější. Nůž můžete nechat v zásuvce, jelikož s touto metodou česnek oloupete pouze s využitím vašich prstů.

Metoda mikrovlnné trouby

Druhá metoda je spojena s využitím mikrovlnné trouby. Výhodou tohoto postupu je, že nemusíte oddělovat jednotlivé stroužky. Pouze nožem odstraníte spodek, tedy pevnou a tvrdou část celé paličky česneku. Tu následně vložíte na talíř a potom do mikrovlnné trouby. Tu zapněte asi na 20 až 30 sekund. Následně nechte česnek chvíli vychladnout, měla by stačit jedna minuta, a můžete se pustit do loupání. Stroužky doslova samí vyklouznou ze slupky.

Metoda nádoby

Vezměte česnek, oddělte jednotlivé stroužky a ty následně vložte do uzavíratelné nádoby, jako jsou různé misky nebo sklenice s víčkem. Potom s nádobou chvíli třeste, aby česnek začal co nejvíce narážet do stěn dané sklenice. Tímto dojde k mechanickému uvolnění slupek. Po několika desítkách vteřin je možné nádobu otevřít, stroužky vysypat a poté je zkusit oloupat. Mělo by to jít jako po másle. A pokud ne, daný postup opakujte, nebo na stroužky vyviňte tlak třeba dnem talíře, ale i prkénkem, nebo klidně vaší dlaní.

Obrázky: pixabay