Nabruste doma tupé nůžky, aby znovu stříhaly jako dřív

Mají vaše nůžky svá nejlepší léta za sebou a je obtížné donutit je ustřihnout i obyčejný papír? Je to celkem nepříjemná situace, protože stříhající nůžky jsou v domácnosti neustále zapotřebí. Nabroušení nůžek však stojí tolik jako byste si chtěli koupit nové, nehledě na to, že brusič často vůbec není ve vašem dosahu. Proto se hodí znát některé triky, jak své nůžky nabrousit tak, aby znovu stříhaly tak, jako když byly nové.

Tupé nůžky nepotěší, ale nevyhazujte je

Jen málo věcí umí být tak frustrujících jako jsou tupé nůžky. Namísto hladkého ustřižení čehokoliv vás čeká jen nekonečné pižlání, krčení a třepení, bez ohledu na to, jak křehký a střihatelný materiál se snažíme odstřihnout. V určité fázi to už zkrátka nefunguje.

Ztupené nůžky ale nevyhazujte, můžete se je ještě pokusit nabrousit některým z běžně dostupných nástrojů, které máte doma. Předem ale musíme varovat, nezkoušejte nůžky brousit brouskem na nože. Má úplně jiné zkosení čepele a dosáhli byste pravého opaku, nůžky by přestaly stříhat úplně. Vyzkoušejte namísto toho některý z níže uvedených tipů.

Alobal

Pokud máte doma hliníkovou fólii, jako že nejspíš máte, protože se jedná o jedno z nejnutnějších vybavení domácnosti, máte takřka vyhráno. Odstřihněte kus alobalu a zpřehýbejte ho tak, abyste získali šest až osm vrstev fólie nad sebou. Vezměte nůžky, které potřebujete naostřit a několikrát jimi poskládaný alobal prostříhejte. Hliník nůžky nabrousí a hned budou stříhat mnohem lépe.

Smirkový papír

Pokud předchozí trik s hliníkovou fólií nebyl dostatečně efektivní, zkuste řešení těžšího kalibru. Vezměte kousek jemného brusného papíru, otočte ho hrubou stranou dolů a několikrát jej nůžkami přestříhejte. Mělo by vám stačit odstřihnout deset až dvacet proužků. Všimněte si, že s každým dalším jsou vaše nůžky stále ostřejší. Pamatujte, že i tento postup je vhodný pro nůžky, které ještě nejsou úplně tupé a potřebují jenom trochu přiostřit.

Brousek

Pokud máte doma klasický brousek, i s ním lze nůžky naostřit. Pokud byste si ho chtěli pořídit, většinou je k dostání v železářství nebo v potřebách pro kutily. Obvykle mívá brousek dvě strany, jednu hrubší a jednu jemnější. Pokud na něm chcete brousit nůžky úplně tupé, měli byste začít na hrubší straně a pak na jemné straně ostří jen jemně doladit. Brousek navlhčete vodou nebo honovacím či stolním olejem, rozeberte nůžky a hladkou vnitřní stranou břitu asi dvacetkrát přejeďte po naplocho po brousku. Stejný postup opakujte i s druhým břitem.

Sklenice nebo hřebík

Vezměte si zavařovací sklenici nebo nerezavý hřebík, nasaďte na něj nůžky, jako byste je chtěli prostřihnout a přejíždějte po povrchu stříhavým pohybem. Opakujte, dokud nebudou břity dostatečně ostré.

Obrázky: Pixabay