Ne všechno nádobí patří do myčky. Některé se může zničit a jiné být zdraví nebezpečné

Myčka nádobí se stala nerozlučným přítelem mnohých z nás. Sice není úplně bezobslužná, nicméně proti hodinám stráveným u dřezu a rozmáčeným, podrážděným rukám, je to úplný ráj. Nicméně všechno nádobí se do ní také nehodí.

Technologie myček a mycích prostředků se sice neustále zlepšuje, nicméně stále existují druhy kuchyňského vybavení, které je lepší umýt ručně. Jsou to takové předměty, které by nemusely mycí proces přežít ve zdraví, případně by myčku mohly poškodit.

Litinové nádobí

Litina je sice velice tvrdá a žáruvzdorná, nicméně není nezničitelná. Nejenže se může snadno roztříštit, ale intenzivní proudy vody z trysek myčky mohou poškodit její povrch, který začne rezavět. Takové nádobí je pak na vyhození. A nepatří k nejlevnějším.

Smaltované hrnce

Totéž jako u litiny. Glazovaný povrch je citlivý na vznik mikrotrhlin a miniaturních střípků. Nejen že by se tedy smaltovaný povrch mohl rozpadnout, ale zároveň hrozí kontaminace jídla střepy, které mohou poškodit vnitřní orgány a způsobit tak zdravotní obtíže.

Stříbro, křišťál, porcelán

Nádobí z těchto materiálů bývá velmi křehké, citlivé a hlavně nehorázně drahé. Agresivní mytí, stejně jako mycí prostředky do myčky, je mohou velmi snadno poškodit a zanechat na jejich povrchu neodstranitelné skvrny. 

Dřevo

Dřevo patří mezi pórézní materiály, které rády nasávají vlhko. Je-li vystaveno horké vodě po tak dlouhou dobu, jakou trvá mycí cyklus v myčce, dřevěné nádobí může nabobtnat, zkroutit se a už nebude k použití. Navíc se v myčce do dřeva mohou dostat různé bakterie, které z jeho pórů nejde nijak dostat.

Síta

Sice se to velmi nabízí, ale ani myčka není dostatečně uzpůsobena na důkladné vymytí miniaturních otvorů v sítech, cednících nebo drtičích česneku. Bohužel, jejich čištění i nadále musíte vzít do vlastních rukou.

Nože

Nůž je král kuchyně. Na jeho ostrosti závisí kuchařova rychlost, hladina jeho stresu i celistvost kůže na jeho prstech. Není větší prokletí než tupý nůž. A to je právě to, co s ním myčka provede. Ostří nože závisí na správně srovnaných molekulách. Nože se v myčce tlučou o ostatní nádobí i o šuplík myčky, poškozují je i prudké nárazy vody z trysek.

Obrázky: Pixabay