Nejčastější chyby při používání másla. Dejte pozor zejména na teplotu a sůl

Máslo se v kuchyni používá už dlouhá léta. Některé kuchyně by bez másla vůbec nemohly existovat, protože právě máslo jim dává skvělou chuť. Máslo dává pokrmu zvláštní a velmi jemnou chuť.  Připravili jsme si pro vás seznam 5 nejčastějších chyb při používání másla u vaření.

Důležitá je teplota

Prvním bodem je teplota. Měli byste vědět, že máslo mění svou strukturu pod vlivem okolní teploty. V lednici je samozřejmé pevné a tuhé, ale jakmile ho zahřejete, začne se rozpouštět. Každé máslo na svém obalu napsané, zda je vhodné k rozpouštění nebo v pevném stavu. Je proto dobré vždy postupovat podle pokynů. Rozpuštěné máslo by ovšem v žádném případě nemělo být v kontaktu s cukrem.

Nenahrazovat máslo

Možná si říkáte, že máslo lze nahradit něčím jiným, například nějakou alternativou jako třeba kokosový olej. Ne vždy to je dobrý nápad, protože pokud si opravdu nejste jistí, že to funguje, můžete si přivodit i zdravotní komplikace. U každého pečení a vaření jsou důležité chemické reakce, a pokud nezkušeně zaměníte složky, může se vám to vymstít. Vždy proto raději používejte to, co by se mělo.

Vysoké teploty a sůl

Máslo by se v žádném případě nemělo používat na vaření při vysokých teplotách. Má v sobě mnoho pevných částic mléka, které se při vysokých teplotách rychle spálí. Zde je vhodné používat spíše řepkový nebo slunečnicový olej, který snáší vysoké teploty lépe. Máslo použijte buď úplně na začátku nebo až na konci vaření.

Samotné máslo vám může připadat bez chuti, a proto je vhodné ho doplnit nějakým přísadou. Vhodným doplňkem másla při smažení může být sůl, citronová šťáva nebo kapka octa.

Na sůl si v případě másla ovšem dejte pozor. Některá másla jsou již solená, a to dost, takže pokud byste ho chtěli ještě osolit, přečtěte si první obal. Je-li na obalu napsáno „solené máslo“, už jí moc nepřidávejte. Přemíra soli totiž není zdravá a máslo by vám pak nemuselo vůbec chutnat.

Obrázky: Pixabay