Nikdy jste nepracovali v restauračním zařízení, ale zajímá vás, jak to tam chodí?

Říká se, že díky zkušenostem dokážeme pochopit, co jsme v minulosti udělat neměli a co bychom naopak v budoucnosti dělat měli. Nejen my obyčejní lidé, ale i někteří slavní si během studia na vysoké škole přivydělávali jako číšníci a servírky, dobře tedy víme, že na této profesi není nic špatného. Ovšem i zdánlivě obyčejná práce je opředená několika otázkami od lidí, kteří ji nikdy nedělali. A my jsme si řekli, že těchto pár otázek zodpovíme. Prozradíme vám výhody i nevýhody práce v restauračních zařízeních.

Je pravda, že zaměstnanci dojídají zbytky po hostech, pijí alkohol v práci a dělají nechutné věci nepříjemným zákazníkům?

Ve skutečnosti existuje opravdu přísný dohled nad všemi zaměstnanci včetně kamerových systémy, je tedy velice obtížné chytnout na stole něco chutného. Ovšem, pokud jde o pokrmy, které hosté nedokončí, je pár možností, jak by mohl vypadat jejich dalších osud. Pokud je pokrm opravdu nedotčený, mohli by se o něj podělit všichni zaměstnanci. Pokud přece jen bylo jídlo rozjedené, může se dále uchovávat ve speciálních kontejnerech a poté rozdat bezdomovcům a potřebným lidem. Jídlo, které se mělo vyhodit, si pak zaměstnanci většinou rozdělí mezi sebou a odnesou si jej domů. To je jeden z příjemných bonusů této práce.

Filmy často mylně poukazují na to, jak se číšník vyrovnává s nepříjemným zákazníkem. Vypadá to většinou tak, že mu plivne do jídla nebo do pití. Ve skutečnosti se tyto věci nedělají, i když by každý rád, ale přítomnost kamer je v dnešní době skoro všude. Maximálně, co si zaměstnanci dovolí je diskutování za jejich zády o příšerném charakteru hosta nebo prohodí nějaký ten úšklebek. Stále se nosí pravidlo „náš zákazník, náš pán“, ať už je jakkoliv nepříjemný. Ovšem existují i případy, kdy takoví hosté nalezli nečekané věci ve svých pokrmech – vlasy v polévce, malé kůstky v salátu nebo sponka na pizze.

Co se týká konzumace potravin v místě zaměstnání, číšníci a servírky mají ve většině případech zajištěné bezplatné jídlo. Obvykle jsou dva lidé, kteří vaří jídlo pro celý personál, něco jednoduchého jako polévka, brambory s omáčkou a jednoduchým salátem. Dají se také přimhouřit oči, jakmile má jeden ze zaměstnanců narozeniny, kdy se v kuchyni může vypít sklenka vína nebo šampaňského a dále pak pokračovat v práci. Ovšem stres během práce s lidmi dělá také své, někdy je možné do nealkoholických nápojů nenápadně přidat kapku alkoholu a bez povšimnutí vypít. Ovšem po dlouhých a vyčerpávajících směnách je prvním lékem energetický nápoj nebo káva s přidáním coly. Na srdce zřejmě nic moc dobrého, ale ve skutečnosti velmi často užívaný lék pro první pomoc.

Jak jsou zaměstnanci potrestáni za rozbité nádobí nebo za pád jídla na zem?

Nikdo není neomylný a v práci se může stát několik chyb, kdy některé z nich mohou být úsměvné a jiné zase nikoliv. Každý jistě alespoň jednou upustil talíř s jídlem, popálil se o hořící sporák, smíchal objednávky, vylil nápoje a tak dále. Co se týče nějakých trestů, pokud se jedná o minimální škody a ne tak časté, neřeší se to, ovšem je-li to něco většího, ve většině případech se takové omyly strhávají z platu.

Jaká věc v této profesi může být tou nejpříjemnější a jaká naopak tou nejsložitější?

Pracovat jako číšník je docela zajímavé. Komunikujete s různými lidmi a učíte se být milí a přátelští v každé situaci. Navíc se hodně pohybujete a nikdy nemáte hlad. Jednou z těch příjemných věcí je určitě to, jak na vás lidé, které obsluhujete reagují. Usmívají se, mile se s vámi baví, jsou uspokojeni dobrým jídle, pitím i atmosférou. Můžete vidět i situace jako překvapivou oslavu narozenin, žádost o ruku, uzavírání obchodních smluv a podobně. Život v restauraci je hektický, nikdy se nenudíte.

Na druhé straně jsou lidé, kteří se k obsluze v restauračních zařízeních opravdu chovají jako ke sluhům. Další nepříjemnou záležitostí je to, že málokdy si najdete čas na pauzu, což znamená, že během celé směny nemusíte mít ani jednou možnost si sednout. To může mít za následek i křečové žíly.

zdroj: brightside.me