Pecka z avokáda nepatří do koše. Díky aminokyselinám je prospěšnější než samotná dužina

Avokádo je dnes už běžným plodem, který lze koupit nejenom v supermarketech, ale i v menších obchodech, navíc se jí poměrně jednoduše. Oloupe se, rozřízne, vyjme se pecka a dužina se může nakrájet a sníst, nebo se může stát základem různých pomazánek. Ale co s peckou? Rozhodně ji nevyhazovat.

Pecka obsahuje hlavně prospěšné aminokyseliny

Avokádo je doporučovanou plodinou mimo jiné i proto, že obsahuje velké množství aminokyselin. Ano, ty jsou obsaženy i v dužině, ale málokdo ví, že ve velkém zastoupení jsou také v pecce. Dokonce je zde až 70 procent aminokyselin z obsahu celého avokáda. Je tedy jasné, že vyhodit pecku by bylo velké plýtvání.

Pro tělo je velmi prospěšná

Pecka z avokáda dokáže být pro lidské tělo velmi prospěšná. Jak? Je silným antioxidantem, pomáhá při kardiovaskulárních onemocněních, zvyšuje obranyschopnost organismu, stejně jako dokáže podporovat hubnutí. Umí zmírnit bolesti svalů a kloubů, zabraňuje růstu nádorů, ale i reguluje činnost štítné žlázy. Je vidět, že kladů má prostě a jednoduše více než dost.

Použít se dá různě

Pecka by rozhodně neměla být vyhazována. Ale jak ji využít? Vezměte struhadlo a nastrouhejte ji. Nyní máte několik možností, co s ní dále. Lze z ní připravit odvar, která budete pít. Dá se také přidávat do jídel, jako přísada. Po nastrouhání jí lze také usušit a poté namlít na prášek, čímž se dá použít i jako koření.

Stejně tak existuje i možnost jejího vnějšího použití. Dá se smíchat s olejem a potom ji lze použít třeba na masáže kloubů nebo svalů, lze ji aplikovat na vlasy nebo na vlasovou pokožku, stejně jako ji lze aplikovat jenom tak na kůži, pokud je cílem zlepšit její zdraví a také krásu.

Může být i nebezpečná?

Pro nás lidi ne, ale pro myši ano. Proto se může používat jako forma přírodního jedu, který se snadno vmíchá do návnady na hlodavce.