Pěstovat okurky na balkoně zvládne každý. Potřebujete jen základní nástroje

Zelenina je součástí zdravého životního stylu, a pokud chcete být opravdu zdraví, měli byste ji pravidelně konzumovat. Nejen, že prospívá zdraví, ale také se hodí k dietám a je velmi chutná. Většina lidí si musí zeleninu kupovat v obchodech, ale není nad domácí zeleninu. Neobsahuje žádné chemikálie a ani postřiky, neboť je přesně taková, jakou si ji vypěstujete. K jejímu pěstování nepotřebujete nutně velkou zahradu, ale bohatě bude stačit balkon v domě uprostřed města. 

Pravá domácí chuť

Okurky pěstované na balkoně jsou chutné a jejich pěstování je snadné. Pokud se k tomu rozhodnete, je ideální balkon orientovaný na východ nebo jihovýchod. Nemělo by zde být ovšem moc větrno, protože to okurkám škodí. Odrůda okurek by měla být vhodná pro pěstování na balkoně a neměla by vyžadovat opylení. Květináč nebo nádoba by měla mát ve spodní části odvodňovací otvory a světlou barvu. Substrátem je vhodná rašelina s přídavkem perlitu.

Základní nástroje

Dále budete potřebovat: postřikovač s kapalným hnojivem, postřikovač na pokojové rostliny, držák na věšení prádla, prádelní šňůru a semínka okurek. Sadit by se měly na konci dubna a jejich klíčení trvá 45-50 dní. Vyberte si v obchodě opravdu důkladně semínka vhodná na pěstování na balkoně. V případě, že si nebudete jistí, poraďte se s odborníkem.

Pozor na přímé slunce

Do nádoby dejte substrát do cca 2-3 cm. Do tohoto substrátu zasejte suchá semínka 15 cm od stěny nádoby a 40 cm od sebe. Zaseté semínka zakryjte plastikovým sáčkem a nechte při teplotě 24-26 °C. Postupně začnou sazeni růst, dále postupujte podle návodu na obalu sazenice. Dávejte si pozor na počasí a nenechávejte okurky venku přes noc, aby nezmrzly.

Stejně tak je chraňte před přímým slunečním žárem, aby nedošlo ke spálení listů. Budou potřebovat hodně vlhkosti, a proto je důkladně zalévejte. Pravidelně je postřikujte a zalévejte, a jakmile stonky vyrostou a listy budou těžké, uvažte k mříži balkonu. Zanedlouho se budete moci těšit z krásných a šťavnatých okurek.

Obrázky: Pixabay