Poradíme vám jak vybrat chutný a zralý meloun

Meloun – šťavnatá a sladké zelenina, která je během letních měsíců dostupná doslova všude – v obchodech, na trzích, či při cestách. Problém je, že zeleninu ukrytou pod tlustou vrstvou kůry nelze ochutnat, očichat, ani si ji prohlédnout. Určitě jste už zažili situaci, kdy jste po otevření melounu zůstali znechuceně sedět a přemýšlet, jestli ho sníst, nebo rovnou vyhodit. Díky těmto trikům se naučíte rozpoznat chutný sladký meloun raz dva.

Velikost

Mnoho lidí předpokládá, že kvalita melounu se odvíjí od jeho velikosti, či hmotnosti. Pravda je taková, že velikost ani hmotnost melounu nejsou směrodatné, není totiž pravidlem, že čím větší meloun je, tím bude i sladší. Nejlepší je zvolit středně velký meloun, tedy v hmotnosti mezi 5-7 kilogramy.

Vůně

Vůně je aspekt, který hodně napoví o každém druhu ovoce či zeleniny. Přivoňte si k melounu a pokud ucítíte nasládlou vůni, můžete ho vzít. Pokud nevoní nijak, pouze “zeleninou” pak je nezralý a nechte ho tam, kde jste ho vzali.

Pásy

Dovnitř melounu sice není vidět, ale jeho kvalita se dá poznat i podle vnějšího obalu. Čím žlutější jsou na zelené kůře pásy, tím sladší a zralejší meloun bude i zevnitř. Pokud je meloun zvenčí celý zelený a i pásy jsou méně viditelné, případně bílé, pak je meloun stále ve stádiu zrání.

Tvar

I melouny se dělí na “chlapce a dívky”. Rozpoznat se dají podle tvaru . “Kluci” jsou obecně větší a mírné protažení, “dívky” mají spíše kulovitý tvar. Je však známo, že “dívky” bývají i sladší.

Zvuk

Dávejte si pozor i na to, kdy byl meloun odtržen. Prodejce by měl zákazníka informovat o tomto datu. Meloun umí být čerstvý přibližně 3-4 týdny. Rovněž je dobré po něm poklepal. Pokud je zvuk dutý , pak si ho klidně vezměte. Pokud najdete v horní části při stopce, nebo naopak dolů praskliny na kůře, pak je meloun zralý.

Zda je meloun vypěstován na dusičnanech zjistíte až po jeho překrojení. Pokud se v dužině objevují bílé nebo žluté žilky, tento meloun narostl jakosti příliš rychle.

zdroj: sovkusom.ru