Potraviny, které přirozeně snižují hladinu krevního cukru

S cukrovkou se pere kolem jedenácti procent české dospělé populace. A není divu. Vzhledem k životnímu stylu a složení našeho jídelníčku je možné s jistotou očekávat, že tělo nápor cukrů nevydrží věčně a jednoho dne zkrátka rezignuje. Dobrou zprávou je, že vhodně zvoleným jídelníčkem můžeme do jisté míry napravit již napáchané škody a příznaky cukrovky minimalizovat, nebo je zcela odstranit. Poradíme vám seznam potravin, které svými unikátními vlastnostmi přispívají k čištění krve od nadbytečného cukru.

Diabetes znecitlivuje tělo vůči cukru

Existuje dvojí typ cukrovky. Pracovně si je můžeme označit jako cukrovka zaviněná (1. typ), která vzniká v důsledku autoimunitní reakce, kdy tělo samo sobě likviduje takzvané B buňky, které jsou zodpovědné za produkci inzulínu, a cukrovka zaviněná (2. typ), kdy vlivem nadměrné konzumace cukru získalo tělo vůči inzulinu rezistenci a v tu chvíli není schopno glukózu v krvi metabolizovat a využít ji jako zdroj energie.

Oba typy se pak projevují nadměrnou únavou, nečekaným a prudkým hubnutím i v případě dostatečného či nadlimitního příjmu potravy, dostavuje se časté močení, poruchy zraku, nadměrný vznik modřin v některých částech těla, špatné hojení ran a kožní trhliny. Pakliže chce diabetik žít normální život, musí držet pod kontrolou hladinu svého krevního cukru.

Které potraviny sníží hladinu cukru v krvi?

Aby tělo dokázalo fungovat v rámci mezí i s neschopností metabolizovat cukr, je důležité udržovat hladinu cukru v krvi v mezích. Kromě specializovaných léků na předpis vám s tím mohou pomoci i některé přírodní léky, tedy potraviny, v jejichž moci je cukr odbourat. Které potraviny to jsou?

Skořice

Skořicový prášek svými bioaktivními složkami stimuluje aktivitu inzulinu. Některé studie přímo ukazují, že je skořice užitečná v případě cukrovky 2. typu, prozatím jsou ale výsledky nedostatečně podložené. V každém případě to se skořicí nepřehánějte, ve vyšším množství může poškodit játra.

Užívat skořici můžete tak, že rozmícháte 1 čajovou lžičku prášku v 1 sklenici teplé vody, případně můžete ve stejném poměru skořici ve vodě svařit po dobu 4 minut. Mimoto ji můžete použít klasicky jako dochucovadlo horkých nápojů, salátů, dezertů a dalších jídel.

Pískavice řecké seno

Pískavice stimuluje sekreci inzulínu v závislosti na glukóze, navíc obsahuje hodně vlákniny a tím zpomaluje vstřebávání sacharidů.

Přidejte dvě polévkové lžíce pískavice do vody a nechte louhovat přes noc a pijte na lačný žaludek.

Obrázky: Pixabay