Potraviny s vysokým obsahem probiotik, které zlepší imunitu i celkovou pohodu

Naše střeva jsou domovem kolem pěti set druhů symbiotických mikrobů, jejichž počet často až desetinásobně přesahuje celkový počet lidských buněk. Tyto bakterie vykonávají řadu užitečných funkcí, mezi nimiž je fermentace nestrávených zbytků potravy, formování imunitního systému a celou řadu dalších, z nichž prozkoumaný je teprve jen malý zlomek.

Svým životním stylem a složením stravy ale často jejich populaci narušujeme a někdy i systematicky zabíjíme, jako se to děje třeba při užívání antibiotik. Proto je vhodné pravidelně zařadit do svého jídelníčku potraviny, které obsahují nové násady těchto zdravých bakterií, z nichž většina pochází z procesu mléčného a dalšího kvašení.

Tempeh

Mezi vegetariány a vegany oblíbená hmota z fermentovaných sójových bobů je použitelná jako náhrada masa, která dobře absorbuje marinády a má příjemnou strukturu. Proces kvašení pak eliminuje veškeré potenciálně nežádoucí látky obsažené v sójových bobech.

Miso

Tradiční asijské ochucovadlo polévek a nudlových či rýžových pokrmů je stejně jako tempeh vyrobená ze sóji a fermentované mikrobiální kulturou houby kódži (kropidlovec rýžový). Dnes už je Miso k dostání i na českém trhu za celkem přijatelné ceny.

Jogurt

Nejznámější probiotická potravina, která je vhodná i pro jedince s intolerancí laktózy. To je dáno právě tím, že tento mléčný cukr při procesu fermentace zkonzumují kvasné bakterie, čímž vzniká typická nakyslá chuť.

Kefír

Pro výrobu kefíru se přidávají do mléka specifická zrna obsahující bakterie a kvasinky, které spouští proces kvašení a jsou velmi dobrou součástí střevní mikroflóry. Tyto bakterie také pomáhají uvnitř střeva trávit laktózu, čímž pomáhají lidem s její intolerancí.

Kysané zelí

Jedna z nejzdravějších zázračných potravin vůbec obsahuje takové množství kvalitních mikrobiálních kultur, že někteří lidé hovoří i o schopností kysané a kvašené zeleniny vyléčit i rakovinu. Pozor, funguje to jen za syrova. Když je uvaříte, bakterie zemřou.

Obrázky: Pixabay