Pravidla prořezávání vinné révy. Zvládne to i začátečník

Vinná réva se stává stále populárnější. Nejenom na velkých vinicích, ale také na soukromých zahradách. Aby se jí dobře dařilo, je třeba zajistit také správnou péči. Jak na to? Naučte se hrozny správně prořezávat. Není to vůbec nic složitého.

Začněte na jaře

I když se můžete setkat i s jinými názory, obecně se říká, že prořezávat vinnou révu by se mělo na jaře. Ten pravý čas se tedy nezadržitelně blíží. Pokud byste to náhodou nestihli, tak nemusíte zoufat a můžete zvolit termín podzimního prořezávání, což je také možné.

Držte se několika důležitých pravidel

Termín je jasný. Nyní je třeba znát několik dalších důležitých pravidel, která je třeba se naučit. První povinností je mít dokonale ostré nástroje, tedy nejlépe zahradnické nůžky. Dále je třeba myslet na to, že je třeba při prořezávání dodržovat vždy správný směr. Třetím pravidlem je to, že lepší než jakékoli detailní návody, je použít svůj cit. Pokud už jste někdy prořezávali keře nebo ovocné stromy, nebude to pro vás nic těžkého.

Špatné větve odstraňte

Jako první se zaměřte na to špatné. Tedy na nemocné, uschlé větve. Ty nebudete potřebovat a tak mohou jít pryč. Odštípněte je celé, protože vinné révě jenom berou energii a překáží. A žádný užitek z nich nikdy nebude. Toto je první fáze, kterou když absolvujete, můžete jít na druhou.

Rozhoduje počet výhonků

Jak udělat správný prořez a na kterém místě? Neexistuje žádná centimetrová míra, jelikož vše se řeší na počet výhonků. Každá větev, kterou budete prořezávat, by měla zůstat v takovém stavu, aby si ponechala 10 – 15 výhonků. Podle toho také poznáte, které není třeba prořezávat vůbec.

Snažte se formovat

Po druhé fázi, kdy ponecháte ty pravé výhonky, nastává fáze třetí. Jde o snahu vinnou révu formovat a tak prořezem zajistíte to, aby rostla směrem, jakým potřebujete. Zde už hledíte hlavně na estetiku a směr růstu jednotlivých částí.

Obrázky: Pixabay