Přemíra konzumace ryb může do těla přinášet škodliviny

Ryby patří mezi potraviny, které jsou jak chutné, tak zdravé. To je obecně známý fakt. Ale i mezi zdravými pokrmy se mohou vyskytnout výjimky, které mohou způsobit více škody než užitku. Tyto následující druhy ryb patří právě mezi ty, které byste měli konzumovat zřídka a nebo se jim úplně vyhnout.

Sumec z dovozu

Sumci dorůstají značné velikosti a pro urychlení jejich růstu je někteří chovatelé krmí různými hormony. Zejména ty dovážené z asijských zemí. Volně žijící sumci jsou mnohem méně nebezpeční a mají vyšší výživovou hodnotu.

Makrela

Makrela obsahuje rtuť, která se z lidského těla nevylučuje, ale naopak se hromadí. To může mít za následek vznik nejrůznějších nemocí. Nejméně nebezpečnou v tomto ohledu je makrela obecná, které můžete jíst tolik, kolik se vám zlíbí.

Tuňák

Stejně jako makrela, tak i tuňák obsahuje spoustu rtuti, a to zejména tuňák atlantský a tuňák obecný. Navíc najít v obchodech volně žijícího tuňáka je celkem vzácné, jelikož se jedná o téměř vyhynulý druh. Většina ryb tedy pochází z farem, kde jsou krmeny antibiotiky a hormony.

Tilápie

V tilápii není mnoho zdravých mastných kyselin a množství škodlivých tuků je v ní obsaženo stejně jako v sádle. Nadměrná konzumace této ryby vede ke zvýšené hladině cholesterolu a zvyšuje citlivost těla na alergeny.

Úhoř

Úhoř obsahuje spoustu tuků a je to ryba, která do sebe snadno absorbuje různý odpad ve vodě. Nejvíce jsou touto intoxikací postiženi američtí úhoři. Ti evropští jsou zase známí kontaminací vysokým množstvím rtuti.

Pangasius

Většina pangasiů, na které můžeme narazit v našich obchodech, je dovezená z Vietnamu z řeky Mekong. Mekong je považována za jednu z nejvíce znečištěných vodních ploch na světě. Navíc filet z pangasia obsahuje zvýšené množství nitrofurazonu a polyfosfátů (karcinogeny).

Štíhlice

Tato ryba je královnou v kontaminaci rtuti a nachází se na hranici pravidel pro vhodnou konzumaci. Zvyšuje riziko otravy z jídla.

Mořský okoun

Další druh, který v sobě nosí velké množství rtuti. Někdy se může stát, zvláště objednáte-li si filet, že dostanete namísto mořského okouna pangasia nebo jinou levnější rybu.

Modrohlav

Modrohlav obsahuje gempylotoxin, voskovou látku, která se absolutně vůbec nedá trávit. Nezpůsobí sice žádné velké škody, ale rozhodně po ní můžete pociťovat zažívací potíže. Pro snížení gempylotoxinu by měla být ryba smažená nebo grilovaná.

Jak vybírat ryby

Čerstvé ryby mají vždy lesklé šupiny a jasné oči. Vezměte si rybu do ruky a pořádně se na ní zadívejte – zkažené ryby budou mít ochablý a povislý ocas, suché ploutve a šedé žábry.

Při nákupu živých ryb z nádrží se ujistěte, že je čistá voda. Vyberte si rybu, která není blízko hladině, ale spíše se pohybuje u dna.

Pokud jste vášnivými rybáři a své úlovky házíte rovnou na pánev, zkontrolujte si vždy obsah rtuti ve vodě, v které rybaříte. Je to snadné, pokud vlastníte analyzátor rtuti.

Při nákupu lososa si vždy vybírejte kousky s bílým vrásněním. Je-li filet téměř celý červený, nejspíše je barven. Také se vyhněte rybám, které mají na pokožce světlá místa, znamená to, že byly pochytány během rozmnožování a jejich maso bude nevýrazné.

zdroj: brightside.me