Přírodní léky proti překyselení žaludku a pálení žáhy

Trpíte na pálení žáhy a překyselení žaludku? Kromě léků z lékárny, které často bývají chemické a dráždivé, můžete použít i přírodní lék, na který přísahají mnozí sportovci i lékaři. Kromě tlumení trávicích obtíží navíc tento produkt obsahuje vysoké množství vlákniny a dalších výživných složek, které ocení celý váš organismus. O čem že je řeč? To tajemství je: Sladké brambory.

Subtropický svlačec se sladkými hlízami

Sladké brambory neboli batáty jsou v českých končinách dosud méně využívanou zeleninou. Jsou to kořenové hlízy rostliny z čeledi svlačcovitých, která je nejvíce rozšířená v subtropických oblastech Ameriky, Mexika a Venezuely.

S opravdovými brambory nemají z botanického hlediska nic společného. Zajímavostí je, že do Evropy dorazily batáty spolu s mořeplavci asi o sto let dříve než běžné brambory. Dnes existuje přes 400 druhů této zvláštní zeleniny, které se navzájem liší především barvou dužiny, strukturou a intenzitou sladké chuti.

Hlízy bohaté na vitamíny

Hlízy mívají nejčastěji oranžovou barvu a obsahují vodu, škrob a cukr. Kromě toho se mohou pochlubit vysokým obsahem železa a vitaminů A, B, C a E, stejně jako spoustou vlákniny, díky které čistí střeva a podporují pocit sytosti. Kromě toho také pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu v cévách.

Kromě toho také působí proti pálení žáhy a refluxu a minimalizují jejich příznaky. To je způsobeno právě vysokým obsahem škrobu, který je náročný na trávení a vyžaduje vysoké množství žaludečních kyselin, které tak zůstávají v žaludku a zneutralizují se.

Upozorňujeme však, že se jedná jen o první pomoc a rozhodně nenahrazuje konzultaci s lékařem ani použití jím předepsaných léčivých preparátů.

Návod na domácí batátový lektvar proti pálení žáhy

Budete potřebovat:

  • 1 sladkou bramboru
  • 600 ml vody

Hlízu oloupejte, nakrájejte ji na malé kostičky a vhoďte je do připravených šesti set mililitrů vody. Ponorným mixérem pak směs rozmixujte do hladké a jednolité směsi. Ihned přeceďte vodu od tuhých částí. Vodu můžete vylít a používáte jen rozmixovanou dužinu, uvnitř které zůstaly důležité škroby. Tuto sedlinu rozetřete na větší podnos do tenké vrstvy a nechte na sluníčku uschnout. Zůstane vám jemný prášek, který opatrně přesypejte do dobře uzavíratelné tmavé nádoby.

Pro použití pak rozpusťte jednu lžíci batátového škrobu ve dvou decích vody, dobře promíchejte a pijte jednou denně nebo podle potřeby.

Obrázky: Freepik