Problémy s obezitou a nadváhou možná našly své řešení. Odpovědí je exotické ovoce

Neobvyklé druhy ovoce, pocházející z Amazonie, mohou být velmi užitečné v boji proti obezitě a poruchám metabolismu, jelikož pozitivně ovlivňují střevní bakterie. Pochopit, jak a proč vlastně vzniká obezita a přibývá počet lidí s nadváhou je životně důležité, protože obezita zvyšuje riziko metabolických onemocnění jako je například cukrovka. Odhaduje se, že do roku 2030 bude 1 miliarda lidí na Zemi postižena nadváhou.

Velkým pozitivem z posledních let je zjištění příčin obezity – střevní bakterie, které ovlivňují nemoci související s nadváhou. Díky tomu, že konzumace ovoce zlepšuje rozmanitost bakterií ve střevech, prospívá celkovému zdraví a kontroluje změny hmotnosti, stalo se zájmem výzkumů nadváhy. Mezi obzvláště vhodné patří plody s vysokým obsahem polyfenolů, jejichž výtažky mohou snížit hmotnost a zlepšit odolnost inzulínu.

Co je camu camu?

Nedávný výzkum z Kanady se nedávno zaměřil na potenciální přínos amazonského ovoce zvaného camu camu (Myrciaria dubi), původního ovoce z Peru a Brazílie. Svou červenou až hnědou barvou připomíná třešně a teprve nedávno se začalo prodávat na širším trhu. Velice populární je v Japonsku. Co nepřináší v chuti, kompenzuje svými zdravotními přínosy. Camu camu je totiž svou podobné směsi třešní a limetky, je tedy celkem kyselé, ale vysoce bohaté na zdravé fytochemikálie. Zejména má vysokou hladinu antioxidantů včetně kyseliny ellagické (prevence před chronickými nemocemi), ellagitaninů (chrání vaskulární systém) a proantokyanidinů.

Živiny v camu camu

Camu camu se řadí mezi potraviny s nejvyšším obsahem vitamínu C. Jedná se o 3 000 mg na 100 g, což je 20 – 30krát více než v kiwi, které je považováno za jednu z potravin s nejvyšším obsahem vitamínu C. Úžasné nutriční hodnoty byly hlavním důvodem, proč camu camu zkoumat. Vědce zajímalo, zdali může pozitivně ovlivnit metabolická onemocnění a obezitu.

Celé dva měsíce byly myši krmeny tučnou stravou se spoustou cukru. Polovině myší se přidávaly k této stravě extrakty camu camu každý den. Výsledek byl takový, že myši, které konzumovaly extrakt camu camu přibraly o 50% méně váhy než ty, které jej nedostávaly. Pozoruhodné změny se vyskytly i v odolnosti inzulínu, toleranci glukózy a citlivosti inzulínu – poklesly hladiny endotoxinů a zánětů.

Transplantace mikrobiomu

V další fázi experimentu výzkumníci transplantovali střevní bakterie z myší krmených camu camu do myší chovaných tak, aby neměly žádné střevní bakterie. U těchto hlodavců byly také pozorovány příznivé metabolické změny stejně jako u těch, kteří byli krmeny camu camu, i když byly změny pouze dočasné. Celý experiment je považován za důkaz toho, že camu camu přináší své pozitivní metabolické účinky alespoň částečně modulací střevní mikroflóry.

Další krok se bude přirozeně soustředit na lidi, a protože ovoce je již široce uváděno na trh, obavy o bezpečnost jsou minimální. Samozřejmě žádné ovoce není schopné vyléčit obezitu, ale camu camu je důkazem toho, že alespoň z malé části je může redukovat a významně ovlivnit populaci jako celek.

zdroj: www.medicalnewstoday.com