Prořezávání ovocných stromů se blíží. Je důležité řídit se několika pravidly

Bez prořezávání by ovocný strom dlouho nevydržel a už vůbec by nepřinesl požadovanou úrodu v podobě šťavnatých plodů. Podíváme se hlavně na techniky prořezávání a pravidla prořezávání stromů po výsadbě a prořezávání mladých stromů.

Techniky prořezávání

Techniky prořezávání ovocných stromů by měl znát každý pořádný zahradník a sadař, protože bez toho by se asi dlouho neuživil. Pokud ovšem začínáte a chcete se o tom dozvědět něco více, pak pokračujte ve čtení. V závislosti na konečném výsledku a konkrétním věku ovocného stromu se dělí prořezávání na 4 druhy: formativní-zaměřuje se na vytváření určitého typu koruny a velikosti stromu; regulační-zajišťuje zachování daných parametrů koruny a nejvýhodnější poměr mezi vzrostlým a narozeným stromem; omlazující-zaměřuje se na stimulaci růstu větví u stárnoucích a starých stromů; výplňový materiál-navracuje kapacitu pro růst a rození zanedbaných nebo poškozených částí rostlin.

Prořezávání stromů po výsadbě

Prořezávání stromů po výsadbě se děje na podzim, ale provádí se to hlavně na jaře. Měly by se zkrátit všechny kosterní větve, které budou později udávat tvar koruny. Hlavním pravidlem je, že silné větve se prořezávají na třetinu a slabé větve na polovinu. Všechny další větve jsou řezány do kruhu, protože budou vyplňovat budoucí korunu.

Prořezávání mladých stromů

Prořezávání mladých stromů, tedy stromů, které mají za sebou první roky po výsadbě je velmi důležité. Toto prořezávání je zaměřeno na formování hlavních kosterních větví a větviček, které ponesou ovoce. Je proto nutné odstranit všechny vertikální výhony, které rostou dovnitř koruny a zároveň opět zkrátit kosterní větve tak, aby měly pyramidový tvar. O prořezávání existuje celá řada informací, proto jsme se podívali jen na to nejdůležitější. Při prořezávání záleží vždy na konkrétním stromě nebo keři.

Obrázky: Pixabay