Redkvičky z vlastní zahrádky můžete vypěstovat už za pár týdnů

Není lepšího osvěžení, než čerstvý listový salát smíchaný s křupavými štiplavými kousky ředkviček. Jejich pikantní příchuť dodá říz i tomu nejnudnějšímu salátu a navíc jsou velmi prospěšné pro lidský organismus. Ty nejlepší ředkvičky ale nekoupíte v obchodě. Musíte si je vlastníma rukama vypěstovat na zahrádce. Ale nebojte, není to nic obtížného. Zvládne to každý začátečník a na svých plodech si pochutnáte už za pár týdnů od výsevu.

Pravá česká ředkvička … z Asie?

Ano, čtete správně. Naše tradiční ředkvička ze zahrádky, kterou znaly už naše prababičky, vůbec není česká. Pochází totiž z divoké krajiny Číny a japonských ostrovů. Červené kulaté hlízky v našich končinách zdomácněly až v průběhu 16. století. A tím šokující informace o ředkvičkách nekončí.

Všichni nejspíš znají ředkvičku coby malou různě intenzivně červenou kuličku. Možná vás proto překvapí, že existuje celá řada dalších barevných odrůd, které, když jsou pohromadě, vypadají jako velikonoční vajíčka. Kromě červených totiž existují také žluté, ale i fialové, zelené nebo modré. Ředkvička je zkrátka všechno možné, jen ne nudná.

Chutné a zdravé křupavé bambulky

Z 95 % jsou ředkvičky složeny z vody. Její štiplavá chuť podporuje pocit sytosti, a proto je oblíbenou součástí jídelníčku při redukčních dietách. Intenzita její chuti závisí na mnoha faktorech. Třeba ze zahrádky je pálivější než ze skleníku. Pokud je déle skladována, zkřehne. Ohledně intenzity pálivosti vypoví i barva její slupky. Čím tmavší a sytější, tím pálivější.

Tato pálivost ředkvičky má ale kromě útlumu chuti k jídlu ještě jeden zdravotní benefit. Je to totiž zabiják bakterií, neboli vědeckým jazykem antibiotikum. Čím pálivější, tím větší vrah. Proto pokud trpíte angínou, záněty a jinými podobnými neduhy bakteriálního původu, nacpěte se ředkvičkami, co vám pusa stačí. Kromě toho obsahují také spoustu vitamínů a minerálů, jako je sodík, vápník, hořčík, draslík a železo. Takže věřte, že vám prospěje.

Jak pěstovat ředkvičku

Péče o ředkvičku je neuvěřitelně snadná, snad proto, že pochází z tak nehostinných končin asijského kontinentu. Každopádně miluje slunce a vzduch. To je základ, který vyžaduje. Jinak toho nepotřebuje příliš.

Vysévat ji můžete od března až do září. Semena vtlačte zhruba do hlíny zhruba 1 cm hluboko a nechte mezi nimi prostor kolem 5 – 7 cm. Není nutné ani vhodné je přihnojovat ani umělými hnojivy, ani kompostem. Zato však potřebují spoustu vody. Zalévejte je každý den a v horkém létě obzvlášť.

Ke sklizni budou ředkvičky připraveny po 3 – 4 týdnech. Je důležité nenechat je v zemi příliš dlouho, jinak dřevnatí. Nejlépe chutnají bobulky o velikosti 2 – 3 cm. Při skladování v lednici doporučujeme odstranit listy a hlízky zabalit do papírového sáčku. A když je před jídlem namočíte do vody, budou mnohem křupavější.

Obrázky: Pixabay