Rozlišení kvalitního vejce na základě barvy bílku a žloutku

Jaké vejce je nejzdravější? Někdo by hádal, že to se sytě oranžovým žloutkem, někdo naopak volí to s oranžovým a pro někoho vítězí vajíčko se žlutým žloutkem. Lidé často podle žloutku hodnotí kvalitu vajec, dokonce existuje názor, že sytější barva žloutku znamená, že slepice, která ho snesla, žije šťastný a pohodový život ve volném výběhu. Nenechte se však těmito názory mást, barvu žloutku určují pouze pigmenty z potravy slepice. Barva žloutku o kvalitě samotné ani o štěstí slepice nic nevypovídá. Kvalita se totiž pozná podle bílku.

Sytější barvy vlivem kukuřice nebo krmiva

Právě pro vysvětlení tohoto jevu, kdy lidé hodnotí vajíčka podle barvy žloutku, se vědci rozhodli různá vejce zkoumat se zaměřením na barvu žloutku a možných odlišností včetně nutričních hodnot nebo chuti. Závěry jsou však nadmíru jasné, barva žloutku nemá vypovídající hodnotu o kvalitě nebo životě dané slepice, ale je pouze důsledkem stravy, kterou slepice pozřela před snesením vejce. Tmavší barva je dána kukuřicí, směsí krmiva nebo třeba zkonzumovanou vojtěškou. Barva nemá obdobně vliv na nutriční hodnoty, a dokonce vědci nezaznamenali ani odlišnosti v chuti.

Vejce jsou zdravá bez ohledu na prostředí

Podle vědců a laboratorních měření není tak vejce z klecového velkochovu méně zdravé než vejce pocházející od slepic z podestýlkového nebo volného chovu. Spíše s ohledem na podmínky chovu je vhodné vybírat bio vejce nebo z volného výběru. A co obsahují vaječné žloutky? Předně vitamíny A, D, E a K, a to bez ohledu na jejich barvu. V poslední době navíc byly vyšlechtěny slepice s vejci s nižší hladinou cholesterolu, která si můžete dávat každodenně k snídani.

A jak poznat kvalitní vejce? Podle bílku

Bílek váží 60 % z celkové hmotnosti a jeho kvalita předurčuje výsledek při pečení, proto pekaři dbají na výběr kvalitních vajec podle bílku. Kvalita se totiž pozná podle jeho celistvosti a průhlednosti. Kvalitní vajíčko poznáte podle toho, jak vysoký má bílek při rozklepnutí na pánvičku nebo na talířek. Bílek by totiž měl zachovávat i po rozklepnutí tvar původního vajíčka, když se rozteče do všech stran, není kvalitní ani čerstvé.

Obrázky: Pixabay