Rozveselte své pokrmy. Příprava přírodních potravinářských barviv

Potravinářská barviva jsou velmi často používaným doplňkem v kuchyních po celém světě. Mnoho pokrmů by bez nich vypadalo velmi slabě nevesele. S potravinářskými barvivy jdou dělat opravdové kousky, a pokud je člověk šikovný, může vytvořit velmi zajímavé věci. V současné době se nejčastěji používají potravinářská barviva v prášku, která snadno zakoupíte v obchodě. Mnohé z nich jsou ovšem plné chemikálií, což pro naše tělo není vůbec dobré. 

Bezpečné, voňavé, levné

Škodlivost průmyslových barviv je evidentní. V dřívějších dobách rozhodně nebylo tolik nemocí, jako je dnes. Nelze to ovšem všechno svádět na barviva, nicméně vliv chemických doplňků zde určitě je. To je také důvodu, proč si mnoho lidí začíná tvořit barviva doma svépomocí. Jsou přírodní a neškodí. Navíc se s nimi da ušetřit i nějaká ta koruna.

Přírodní zdroje barev

Chcete-si začít také vařit barviva doma? A kde sehnat takové barvy? Je to snadné, stačí zajít na zahrádku nebo prodejny se zeleninou a ovocem. Zde si vyberte zeleninu požadované barvy, doma ji uvařte, dokud nevznikne kaše, a poté ji protáhněte přes velmi jemné sítko. Kapalinu potom ohřejte při vysoké teplotě. Když k ní přidáte 2 lžičky cukru, bude sladší a budete ji moci použít na přípravu sladkých dezertů.

Vyberte si svou barvu

Žlutou barvu získáte z mrkvového pyré. Zelenou barvu získáte ze špenátového pyré. Zelená je navíc příjemně kyselá a hodí se skvěle do pečiva, želé nebo nápojů. Fialovou barvu získáte z červeného zelí. Růžová barva vznikne z cukrové řepy. Hnědou barvu vám může udělat kakaový prášek nebo rozpuštěná čokoláda. Zářivě žlutá barva se získá ze šafránu. Červenou barvu získáte z různých bobulí (třešeň, maliny, jahody, rybíz, brusinky). Výběr barvy záleží opravdu jen na vás.

Obrázky: Baomoi