Tupé nůžky nejsou na vyhození. Nabruste je i bez odborníka

Tupé nůžky jsou možná o něco horší než tupý nůž. S nůžkami však bývá ten problém, že na běžném brousku je zkrátka nenaostříme, naopak je takovými pokusy můžeme úplně zničit. Naštěstí ale nemusíme rezignovat a okamžitě běžet k brusíři, tím spíš, když jeho služby nikde v dosahu nemáte či o nich nevíte. S několika domácími prostředky si můžete zkusit pomoci doma sami a odborníka vyhledat až ve chvíli, kdy domácí postupy nepomůžou.

Alobal

Jedna z nejdostupnějších komodit v českých domácnostech. Hliníková fólie je velmi univerzální nástroj a mimo jiné s ní jdou také brousit nůžky.

Vezměte obdélník zhruba 15 až 20 cm dlouhý a několikrát jej podélně přehněte tak, aby vznikl dlouhý a co nejsilnější pruh. Ten pak podélně rozstříhejte na co nejvíc kousků. Tímto procesem se ostří nůžek nabrousí a zvládnete tak naostřit i velmi tupé nůžky. Na závěr ostří očistěte navlhčeným hadříkem a nůžky jsou připraveny k použití.

Smirkový papír

Brusný papír čili šmirgl je také dobrý způsob, jak nabrousit tupé nůžky. Pokud máte k dispozici hrubost 150 – 200, máte vyhráno. V případě, že chcete vyšší ostrost, můžete použít i vyšší zrnitost (značena vyšším číslem). Broušení probíhá stejně jako u alobalu. Prostě papír rozstříhejte na kousky tak, že jeho hrubá strana směřuje nahoru. Po rozstříhání čepele opět očistěte.

Zavařovací sklenice

Pokud nemáte ani alobal ani šmirgl, můžete zkusit nůžky nabrousit sklenicí. Použijte takovou, která se pohodlně vejde mezi nůžky a „stříhejte“. Na nůžky příliš netlačte, jen tak moc, abyste dokázali vyvolat stříhací pohyb. Sklenice ostří nabrousí za vás.

Šroubovák nebo hřebík

Stejný postup, jaký jsme aplikovali při broušení se sklenicí, lze použít i s jinými nástroji, jako je hladký hřebík nebo šroubovák. Nástroj opět umístěte mezi čepele nůžek a stříhejte, dokud nejsou ostří hladká a nabroušená. Výsledek ostření otestujte rozstřižením papíru.

Obrázky: Pixabay