Vaječné skořápky nevyhazujte. Mají využití v záhonech i květináči

Vaječné skořápky vnímá většina z nás jako odpad. Rozklepneme vejce, obsah využijeme a skořápku hodíme do koše. To je ale velká chyba, dají se použít na mnoho věcí, zejména v oblasti zahradnictví. Podívejte se na možnosti jejich využití.

Mají unikátní složení

Na první pohled se může zdát, že není nijak zajímavé. To je ale prav opak. Skládají se z uhličitanu vápenatého, který je velmi důležitým minerálem pro celou řadu rostlin. V tu chvíli ho nemusíte kupovat za drahé peníze, jelikož ho snadno získáte z toho, co jste dříve běžně vyhazovali. Tedy z obyčejných skořápek.

Pomáhají řadě rostlin

Nejlépe se skořápky od vajec hodí třeba na rajčata, na papriky, ale také na lilek. To jsou plodiny, které jsou náchylné ke hnilobě, která vzniká právě nedostatkem vápníku. Tím, že jim ho dodáte touto přírodní cestou si můžete být jisti, že budou zdravé, silné, a to se podepíše na následné úrodě.

Obsahují toho mnohem více

Není to jenom uhličitan vápenatý. Skořápky od vajec zaujmou také obsahem minerálů, jako je draslík, fosfor, ale dále i hořčík a řada dalších látek. I ty jsou tím, co je pro rostliny velmi důležité pro jejich zdraví, růst a vývoj.

Náhrada klasického hnojiva

Pro svůj obsah jsou skořápky skvělou náhradou klasického hnojiva. Jsou v podstatě zdarma, jelikož jinak by končily v koši. Další výhodou je to, že jde o zcela přírodní produkt, bez jakékoliv chemie. I to je při domácím pěstování důležitá věc.

Použití je snadné

Využít skořápky od vajec v zahrádkářství je velmi jednoduché. Abyste se zbavili potenciálně nebezpečných bakterií, je na místě skořápky nejprve vařit. A to zhruba deset minut, čímž spolehlivě zahubíte to, co by rostlině mohlo ublížit. Potom necháte skořápky uschnout.

Následně je třeba je pouze nadrtit na malé kousky. Aplikace už je snadná, jelikož tyto malé kousky skořápek postačí pouze sypat na vaše záhony a kolem stonků vašich rostlin.