Pravda nebo mýtus: Může konzumace mléčných výrobků skutečně ovlivnit účinky antibiotik?

Pokud je nutné, abychom užívali antibiotika, přirozeně chceme, aby fungovala co nejoptimálněji a měla na náš organismus co nejméně nežádoucích účinků. Možná jste už slyšeli, že byste na užívání antibiotik neměli konzumovat jogurt, je potřeba počkat alespoň 3 hodiny, ale je to skutečně pravda? Nebo jen mýtus, který se rozvinul bůhví kde?

Může jogurt ovlivnit působení antibiotik?

Antibiotika velice rychle pomáhají při bakteriálních infekcích. Ovšem u některých jedinců s sebou přinášejí vedlejší účinky, jako je například nevolnost, průjem, kožní vyrážka nebo závažné alergické reakce. V některých případech mohou určité potraviny tyto nežádoucí vlivy omezit nebo ještě zhoršit.

 

U některý druhů antibiotik je nutné se vyhnout mléčným výrobkům

Existuje tedy tvrzení, že byste antibiotika neměli kombinovat s jogurtem. Tento výrok je ale pravdou pouze částečně. U některých druhů antibiotik je nezbytné vyhnout se současně mléčným výrobkům, jako je právě jogurt nebo mléko. Musí existovat minimálně dvouhodinový odstup. Důvodem je, že vápník v mléčných výrobcích vytváří komplexní spojení s látkami obsaženými v antibiotikách, takže již není schopen procházet střevní stěnou do krevního oběhu. V tomto případě je skutečně lepší jogurt k svačině vynechat.

Kdy je jogurt dobrý proti vedlejším účinkům?

Rozpor nastává tehdy, kdy v některých případech může jogurt skutečně pomoci proti vedlejším účinkům antibiotik. Například studie z roku 2012 zjistila, že z 12 000 mužů a žen, kteří užívali antibiotika, byla u těch, jež kombinovali i probiotika, jako je jogurt, o 42% nižší pravděpodobnost vzniku průjmu. Mezi další probiotika patří také olivy, kysané zelí, kváskový chléb, kimchi a kefír.

Kde je hlavní problém?

U mléčných výrobků s probiotiky existuje nebezpečí, že příliš mnoho vápníku může bránit účinnosti užívání antibiotik. Proto si vždy pečlivě přečtěte příbalový leták svých léků a požádejte lékaře nebo odborníky v lékárně o radu ohledně konzumace mléčných výrobků.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Purewow.com