Vypěstujte si doma čerstvý zázvor a česnek. Základem je vlké prostředí

Česnek a zázvor se řadí do kategorie známých přírodních léků. Jsou považovány za silná přírodní antibiotika, která si poradí s celou řadou zdravotních problémů. Řada lidí si zázvor nebo česnek koupí v obchodě, což není úplně ideální volba.

Proč česnek a zázvor nekupovat?

Odpověď je celkem jednoduchá. V první řadě proto, že nepatří mezi nejlevnější potraviny a léčba zdravotních problémů se klidně může i výrazně prodražit. Druhým důvodem je to, že kupovaný česnek a zázvor na tom nemusí být dobře s ohledem na kvalitu. Proto je lepší si obojí vypěstovat. Ukážeme vám jak.

Pro zázvor je vhodné vlhké prostředí

Zázvor vyžaduje hlavně teplo a vlhko. To klidně vytvoříte i na vašem okně, na parapetu nad topením. Stačí sem dát květináč s trochou vlhké zeminy, kam oddenek zázvoru zasadíte. Stačí ho jenom mírně zatlačit do země. Potom nezapomínejte na pravidelnou zálivku. Nic více zázvor nepotřebuje.

Postupem času budete moci pozorovat, že se zázvor ujal a že roste. První velkou sklizeň můžete očekávat zhruba za 10 měsíců. To ale neznamená, že byste si nemohli kousek odříznout i v době, kdy teprve roste.

Pěstování česneku je podobné

Česnek je na tom velmi podobně. Budete potřebovat jenom několik stroužků, které také zatlačíte do kvalitní, vlhké zeminy. Zatlačte ho zhruba 6 centimetrů pod povrch. Při zalévání pozor na to, aby byla zemina dostatečně vlhká, ale zároveň aby nebyla až moc přemokřelá.

Česnek roste celkem rychle, což ostatně velmi dobře uvidíte. Už za 4 měsíce se dočkáte první velké sklizně. Nejlepší je ho užívat čerstvý, ale pokud ho máte v plánu uchovávat delší dobu, je vhodné a nutné nechat ho usušit.

Kvalitní a bio

Takto si vypěstujete jak česnek, tak i zázvor jednoduše v pohodlí domova. Na rozdíl od obchodu máte stoprocentní jistotu, že jste nepoužili žádnou chemii ani nic podobného a že váš česnek je tedy skutečné bio, což se hlavně v marketech nedá vždy zaručit.