Vypěstujte si vlastní sklizeň cibule. Od přípravy výsadby po hnojení

Cibule je základem každé kuchyně. Bez ní, stejně jako bez soli, prostě nelze vařit. Bohužel, její cena je ale někdy dost přemrštěná. Proto je dobré naučit se ji pěstovat z cibule, kterou zrovna máte ve spíži. S trpělivostí, časem a dostatkem vody si pak můžete vypěstovat svou vlastní do 3 – 4 měsíců. 

Příprava cibule k výsadbě

Nejdříve popřemýšlejte, kde chcete cibuli pěstovat. Pokud venku, je dobré začít s výsadbou brzy na jaře, pokud doma, můžete kdykoli během roku. Odřízněte z cibule dno asi 2,5 cm silné. Odstraňte vnější slupku. Dno položte na rovný, suchý povrch a nechte vyschnout (asi 12 – 24 hodin). Nyní zapíchněte rovnoměrně do dna cibule 5 párátek tak, aby tvořila písmeno „X“. Naplňte misku vodou a vložte cibuli s párátky tak, aby se její spodní část dotýkala pouze hladiny vody. Nechte 3 – 4 dny. Zasaďte, jakmile zespoda začnou vyrůstat malé kořínky.

Výsadba cibule

Kupte si dobře odvodněnou půdní směs a velký květináč s dírami ve dně. Naplňte jej zeminou asi do poloviny, do středu umístěte cibuli a přidejte zbytek hlíny. Zalévejte ihned po výsadbě. Zalévání pomáhá cibuli přizpůsobit se novému prostředí a k rychlejšímu růstu kořínků. Půda by měla být na dotek vlhká, ne mokrá. Cibuli se daří v půdě s vysokým obsahem dusíku. Nastříkejte proto dusíkaté hnojivo přímo do půdy a rukama trochu promíchejte.

Péče o cibuli

Pamatujte, že cibule potřebuje dostatek vody, aby zůstala zdravá. Kontrolujte proto půdu každý den. Bude-li na dotek suchá, zalijte ji tak, aby byla zemina vlhká, ne příliš mokrá. V zahradě zase hledejte plevel. Cibule těžko bojuje s invazivními rostlinami, které jí mohou krást vodu a živiny. Stejně tak hlídejte drobný hmyz. Hnojte ji dusíkatým hnojivem pravidelně každé 2 týdny, dokud cibule nezačne vykukovat z půdy. Jakmile začne cibule kvést, je připravena ke sklizni.

Obrázky: Pixabay