Výroba provizorního grilu na cesty. Stačí květináč, drátěnka a kus alobalu

Grilování na výletech je sen, který mnoho cestovatelů vzdá hned ze začátku, když si uvědomí, co všechno by s sebou musel nést. Spíchnout ale provizorní gril z toho, co je právě po ruce však není vůbec nic těžkého a s trochou fantazie to zvládne každý. Abyste si ugrilovali čerstvě ulovenou rybu nebo kousek masa, stačí najít starý hliněný květináč a pár věcí z garáže.

K výrobě grilu budete potřebovat:

  • Žáruvzdorný terakotový květináč, ideálně včetně spodní misky
  • Kovový rošt uříznutý na míru – skvěle se hodí kus drátěnky
  • Kus alobalu

Gril vyrobíte tak, že květináč důkladně očistíte od hlíny a zbytků rostlin a zevnitř ho vyložíte hliníkovou fólií neboli alobalem včetně dna s otvorem. Vrchní část alobalu by měla být zmuchlaná tak, aby byla dost pevná a udržela rošt i s grilovanou potravinou.

Z drátěnky vyřízněte rošt příslušného tvaru a velikosti a položte ji na okraj vrstvy alobalu. Rošt by měl sedět dostatečně pevně, aby z něho jídlo nespadlo.

Bez dřevěného uhlí se ale neobejdete. Navrstvěte jej do výše zhruba pěti centimetrů na dno květináče a zapalte jej. Nepoužívejte alkohol ani benzín, jsou totiž toxické a mohli byste se jídlem otrávit. Bezpečně však můžete použít pevný či tekutý podpalovač.

Po zapálení položíme na vrch drátěnku a až se uhlí dostatečně rozžhaví, můžeme začít grilovat.

Obrázky: HouseholdHacker