Zázvor je potravinou prospěšnou pro naše zdraví, ale není vhodný pro každého. Jedinci se specifickými obtížemi by se mu měli raději vyhnout

Zázvor se v tradiční medicíně používá již tisíce let. Není se čemu divit, účinně působí při léčbě průjmu, koliky, migrény, nevolnosti, dokonce i artritidy. Zázvor je tak rostlinou velice prospěšnou pro naše zdraví, navíc jeho specifická chuť je u mnoha lidí velmi oblíbená. Přes všechny své výhody však zázvor není vhodný pro každého a někteří jedinci by si na jeho konzumaci měli dát pozor, respektive raději ji předem konzultovat se svým lékařem.

Diabetici

Také lidé trpící cukrovkou by si měli dávat velký pozor na užívání závoru, protože má vlastnosti, které snižují hladinu cukru v krvi. Spojení konzumace zázvoru a užívání léků na cukrovku může vést k hypoglykémii.

Pacienti s antikoagulační léčbou

Pacienti, kteří podstupují antikoagulační léčbu, což znamená, že užívají léky proti srážlivosti krve, například při hemofilii, by zázvor ze svého jídelníčku měli vynechat, a to z velice dobrého důvodu. Zázvor zvyšuje průtok krve v těle, to může být pro nemocného člověka velmi nebezpečné, protože zázvor má podobné účinky jako léky proti srážlivosti krve. Jejich kombinací tak zvýšíte možnost vzniku modřin nebo krvácení.

Lidé s vysokým krevním tlakem

Pozor na kombinaci léků na vysoký krevní tlak a zázvoru. Zázvor totiž sám o sobě snižuje krevní tlak, riskovali byste tedy, že by vám klesl až příliš.

Těhotné ženy

Názory na konzumaci zázvoru u těhotných žen se liší. Existují studie, které prokázaly účinky zázvoru na hormonální poruchy, které vás vystavují riziku předčasného porodu. Na druhou stranu má zázvor pozitivní vliv na zmírnění přetrvávajících ranních nevolností. Zázvor působí močopudně, zklidňuje záněty a otoky, proto se hodí pro nastávající maminky. Tak jako tak se ale v těhotenství nejdříve poraďte se svým lékařem, zdali je vhodné zázvor konzumovat.

Nízká tělesná hmotnost

Je známo, že zázvor je velice oblíbenou potravinou při hubnutí. Pomáhá udržovat štíhlou linii, potlačuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a urychluje spalování tuku. Pokud je tedy vaše tělesná hmotnost už tak velmi nízká, zázvoru se raději vyhněte.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Doctor.ndtv.com