Zbavte se pálení žáhy přírodními léčebnými metodami

K pálení žáhy dochází většinou vlivem nadměrné produkce trávicích šťáv po požití určitých druhů potravin nebo celkově po jídle. Často k němu dochází i vlivem slabosti svalstva, které ovládá záklopku mezi žaludkem a jícnem. I když se nejedná o vážný stav, u některých lidí může přerůst až v chronický problém a mohou jej doprovázet i další příznaky, jako je časté říhání a ostrá bolest na hrudi. Zkuste se těchto obtíží zbavit několika bezpečných přírodních metod.

Gel z aloe a med

Gel v listech rostliny aloe má silné protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají pálení žáhy regulovat. Pakliže jeho účinky spojíte s užitím medu, snížíte tím kyselost svých trávicích šťáv a ještě posílíte antiseptické vlastnosti tohoto přírodního léku. Ten pak dokáže působit preventivně i léčeivě proti zánětům a poškození žaludeční stěny a snižuje bolestivost.

Budete potřebovat:

  • 1 list aloe vera
  • 2 lžíce medu (asi 15 g)

Gel z listu opatrně vyškrábněte lžičkou a rozmačkejte ho se dvěma lžícemi tekutého medu. Pro snazší podávání můžete směs naředit trochou vody. Pijte tuto směs po jídle, anebo kdykoliv při příznaků pálení žáhy. Pamatujte však na to, že aloe má projímavý účinek, a proto jej konzumujte s mírou.

Oves

Oves má přirozenou schopnost rychle zmírnit kyselost prostředí v žaludku a snižuje tím pocity pálení žáhy. Obsahuje vysoké množství vlákniny a antioxidantů, které vyrovnávají pH žaludku a snižují vylučování kyselin. Pomáhá také snížit hladinu cholesterolu, čímž zmírňuje reflux.

Budete potřebovat:

  • 1 sklenici vody (250 ml)
  • 2 lžíce ovesných vloček (20 g)

Vodu zahřejte k varu a přidejte dvě lžíce ovsa a odstavte z kamen. Po hodině louhování pak tekutinu sceďte a pijte 3x denně.

Bramborová šťáva

Šťáva ze syrových brambor upravuje sekreci žaludečních šťáv a celkově prospívá zdraví žaludku.

Budete potřebovat:

  • 1 brambor (bez černých či zelených skvrn, ty bývají toxické)
  • ½ sklenice vody

Brambory nastrouhejte a vymačkejte z nich pečlivě všechnu šťávu. Tu pak smíchejte s teplou čistou vodou a pijte vždy, když pocítíte pálení.

Obrázky: Freepik