Zbytky mýdla nevyhazujte. Vyrobte z nich opět klasické i tekuté

Pokud používáte tuhé mýdlo na ruce, tak dojde k tomu, že postupně ubývá, až z něho zbyde jenom malý, nepoužitelný kousek. A co s ním? Byla by škoda ho vyhodit, jelikož i z těchto zbytků se dá vyrobit nové. Ukážeme vám jak.

Výroba klasického mýdla

Jako první se podíváme na to, jak si ze zbytků vytvořit opět klasické tuhé mýdlo. Stačí sesbírat všechny zbytky a ty vložit do nádoby, ke které přidáte také trochu tělového mléka na ruce. Tuto nádobu následně umístíte do vodní lázně, kterou budete postupně zahřívat.

Mléko se začne postupně tavit. Během tohoto procesu ho občas zamíchejte a čekejte, než se roztaví všechny kousky. Potom důkladně promíchejte, aby se všechny zbytky důkladně roztavily a aby se vše propojilo také s tělovým mlékem.

Následně rozehřátou směs nalijete do formy. Nejlépe se hodí ty silikonové. Postupujte opatrně, abyste se nespálili. Tuto směs nalijte do formy a nechte pozvolna, při pokojové teplotě tuhnout. Potom mýdlo z formy vyklopte a je hotovo. Můžete ho opět položit na umyvadlo.

Výroba tekutého mýdla

Druhou možností, jak se dají zbytky běžného mýdla zužitkovat, je výroba toho tekutého. Ani ta není nijak složitá. Základem je vzít zbytky tuhých mýdel a nastrouhat je na hrubá struhadla. Potom tyto kousky smíchejte s vodou. Správný poměr je 1 litr vody na 40 gramů vašeho mýdla.

Následný postup je opět spojený se zahříváním, tentokrát vody, ve které se tuhé mýdlo začne postupně rozpouštět. Toho byste měli využít k tomu, že začnete směs postupně míchat tak, aby se obojí dokonale propojilo. Zahřívejte do té doby, dokud se vše nerozpustí.

Potom sundejte z tepla a nechte v nádobě pomalu chladnout na pokojovou teplotu. Když jí dosáhnete, tak už můžete své tekuté mýdlo přelít do dávkovače a je ihned připraveno k použití. I takto snadná může být jeho výroba.