Zmírnění příznaků artrózy pomocí správných potravin

Artróza je onemocnění způsobující zánět kloubů, respektive chrupavčité kloubní výstelky, která chrání kost proti nárazům při pohybu. Vzniká vlivem nadměrného zatěžování kloubů u sportovců či těžce pracujících lidí, případně kvůli jiným zdravotním potížím. Ve skutečnosti je to reakce vlastního imunitního systému těla, který začne klouby napadat a likvidovat jako cizorodý organismus. Ovlivněné bývají zejména klouby na rukou a nohou, vyskytuje se také v kolenou a kotnících.

Z hlediska lékařské vědy se jedná o nemoc nevyléčitelnou, nicméně vzhledem k zánětlivé povaze artritidy je možné příznaky některými přírodními prostředky výrazně utlumit až úplně odstranit. Velmi výrazně v tomto směru zdravotní potíže ovlivňuje strava. Níže naleznete seznam potravin, které svými účinnými látkami tlumí průvodní příznaky artrózy a revmatických potíží.

Mořské ryby

Častá konzumace mořských ryb pomáhá zmírňovat záněty způsobené artritidou. Je to díky obsahu omega-3 mastných kyselin, které tlumí činnost imunitních buněk a enzymů zodpovědných za zánětlivou odpověď těla. Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří jedí mořské ryby a trpí artritidou, mají menší výskyt příznaků, jako jsou otoky či bolesti.

Navíc tyto ryby obsahují vitamin D, jehož nedostatek je spojován právě s výskytem revmatoidní artritidy. Proto si občas dopřejte lososa, sardinky či pstruha a ochraňte tím nejen své klouby.

Česnek

Uznávaný mocný lék a antibiotikum běžně používáme jako součást jídel, ale jeho účinky jsou téměř zázračné. Z hlediska nemocí kloubů pomáhá předcházet a tlumit artritické záchvaty a tlumí zánětlivou reakci organismu. Kromě toho česnek čistí tělo od volných radikálů, které se rovněž podílejí na vyvolávání zánětů.

Zázvor

Podobně jako česnek, i zázvor je ceněným protizánětlivým a antibakteriálním prostředkem. Obsahuje látku zvanou gingerol, který pomáhá od bolesti a odstraňuje záněty. Výzkumy prokázaly, že zázvorový extrakt byl vysoce účinný při snižování bolesti pacientů a pomáhal tlumit účinky imunitních buněk zodpovědných za spouštění zánětlivého procesu.

Brokolice

Tato zelenina pomáhá tlumit záněty a obsahuje látku sulforaphan, což je látka snižující množství některých enzymů, které narušují kloubní chrupavku. Působí taky antioxidačně, což opět snižuje vznik zánětlivé reakce.

Obrázky: Freepik