Autem na cestách: Co zařídit, abyste se vyhnuli případným komplikacím?

Na zahraniční cesty autem je nutné se připravit předem. Měli byste zkontrolovat stav vašeho vozu, znát silniční pravidla v daných zemích a také si sjednat vhodné pojištění. Český řidičský průkaz a běžné povinné ručení vám nemusí stačit. Jak se tedy vyhnout případným komplikacím?

Základní kontrola stavu vozidla

Auto samozřejmě můžete odvézt do servisu, ale jednoduchou kontrolu zvládnete i doma. Jen funkční stěrače opravdu nestačí. U nového vozidla (zhruba do 1 roku) se zaměřte i na:

  • stav pneumatik, 
  • brzdový systém, 
  • tlumiče, 
  • kvalitu motorového oleje,
  • množství chladicí kapaliny

Starší auta mohou mít problém i se světly, karoserií, skly, zrcátky apod.

Cestujete po Evropě nebo mimo Evropskou unii?

V zahraničních zemích se mohou lišit i dopravní předpisy, včetně povinné výbavy, kterou byste si neměli plést s technickou výbavou. A leccos vás může překvapit i během cesty do vaší oblíbené destinace, protože legislativa se stále mění. Aktuální informace najdete přímo na webových stránkách ministerstva dopravy jednotlivých zemí. 

Dále se podívejte, jaké po vás budou vyžadovány dálniční známky. Vybrat si většinou můžete z variant na různě dlouhou dobu, od týdenních až po roční. A pokud jde o poplatky, máme na mysli jak placené úseky dálnic, tak průjezdy některými tunely. Jejich seznam si raději předem ověřte – podle toho zjistíte, zda se vám nevyplatí některé objet.

Jestliže se chystáte do zemí, které nejsou součástí EU, budete navíc potřebovat ještě mezinárodní řidičský průkaz. Vydají vám ho na každém úřadě obce s rozšířenou působností, a to za správní poplatek ve výši 50 Kč. Stačí vám k tomu platný občanský průkaz a průkazová fotografie.

Nepodceňte pojištění

I když má celá posádka vašeho auta sjednané cestovní pojištění, nezapomeňte také na pojištění vozidla. Naprostým základem je povinné ručení, které platí nejen v České republice, ale i v celé Evropské unii. Nejlepší variantu přesně na míru vašim potřebám, vám pomůže najít online kalkulačka povinného ručení.

Přesvědčte se o rozsahu nabízených asistenčních služeb. Měly by zahrnovat opravu auta, náhradní vůz, ubytování pro posádku nebo odtah vozidla, o kterém si můžete přečíst všechny důležité informace v tomto článku.

Vedle toho doporučujeme i havarijní pojištění, pokud ho samozřejmě nemáte sjednané celoročně. Jen buďte při výběru opatrní, některé pojišťovny si účtují poměrně vysoké poplatky za vstupní prohlídku vozu.

Když dojde k nehodě

I když většina cest do zahraničí proběhne bez problému, je potřeba připravit se na různé scénáře. Porucha, nebo dokonce dopravní nehoda k nim bezesporu patří. Proto byste s sebou měli mít formulář záznamu o autonehodě, který je v angličtině a má pro celou EU stejnou podobu. 

Při vyšších majetkových škodách, nebo při zranění osob, kontaktujte místní policii. A hodit se může i telefonní číslo na evropskou tísňovou linku – 112. Až potom vše začněte řešit s pojišťovnou.