Na ultrazvuku to vypadalo, že dítě dělá bubliny. Skutečnost ovšem nebyla ani zdaleka tak roztomilá

Během rutinního ultrazvukového vyšetření si Tammy Gonzalez z Miami na Floridě všimla, že její dítě vyfukuje z úst něco, co působí jako obří bublina. Ačkoli byl obraz velmi roztomilý, byl neobvyklý, proto Tammy napadlo zeptat se lékaře, zdali je nějaký důvod k obavám. Bohužel byl.

Víc než jen obyčejná bublina

Při dalším vyšetření si lékaři uvědomili, že jev na ultrazvuku je více než jen obyčejná bublina. Ukázalo se, že se jedná o teratom, který je extrémně vzácný a obvykle smrtelný. Postihuje přibližně 1 ze 100 000 porodů. Tento teratom rostl na ústech dítěte. Lékaři proto mamince doporučili kvůli vysoké možnosti potratu těhotenství ukončit.

Tammy však odmítla, protože věřila, že existuje způsob, jak nádor odstranit. Lékaři ji varovali, že tumor může situaci jen zhoršit, pokud bude v těhotenství pokračovat, ale žena si stála za svým původním rozhodnutím. „Bylo mi řečeno, že tento typ rakoviny může růst velmi rychle,“ vypráví Tammy. „Řekla jsem doktorům, že určitě existuje způsob, jak dítě i mě zachránit.“

Nemyslela vůbec na své zdraví

Po mnoha konzultacích a vyšetřeních žena narazila na zákrok zvaný endoskopická operace. K podobné operaci za takových okolností nikdy nedošlo, ale žena trvala na tom, aby ji lékaři poprvé provedli právě u ní a zachránili její dítě. Když lékaři nakonec souhlasili a připustili, že by to mohla být možnost řešení, Tammy vůbec nemyslela na vlastní bezpečnost. Toužila po jediném, aby přežilo dítě.

Operace probíhala za matčina vědomí

„Necítila jsem řez kvůli lokální anestezii, ale cítila jsem, jak hadička zapadla do vaku. Připadalo mi to, jako kdyby někdo propíchl balónek,“ vzpomíná Tammy. Kamera umožnila doktoru Quinterovi přibližně vidět nádor a odhadnout riziko jeho vyříznutí. „Byl to rozhodující okamžik,“ řekl Dr. Quintero. Tammy se neskutečně ulevilo, když na ultrazvuku viděla, jak se nádor vzdaluje od obličeje jejího dítěte.

Nádor byl ponechán v děloze

Nádor byl příliš velký na to, aby mohl být odstraněn, ale pro matku ani dítě nepředstavoval žádné nebezpečí. Takže byl ponechán v děloze, dokud se o čtyři měsíce později dítě nenarodilo. Je to opravdový zázrak. I když se vše zdálo ztraceno, tato matka udělala něco mimořádného. Přestože byl její život v ohrožení, bojovala za záchranu svého milovaného dítěte.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Theguardian.com