Víte, že už 350 ml denně sladkých a sycených nápojů může znamenat zvýšení rizika kardiovaskulárních onemocnění až o třetinu? To jsou závěry vědců, kteří zveřejnili v časopise Journal of The American Heart Association výsledky velké studie, do které se zapojilo 6 000 dobrovolníků. Nadměrná konzumace sladkých nápojů ohrožuje nejvíce dospělé středního a vyššího věku, a to už při jedné sklenici sladkého nápoje denně, protože se zvyšuje hladina triglyceridů a snižují hladiny lipoproteinů s vysokou hustotou, což je takzvaný hodný cholesterol. A platí to dokonce i pro džusy!
Sladké nápoje zvyšují krevní tuky
Vědci zkoumali dobrovolníky po dobu více než 10 let, studie je tedy založená na dlouhodobém zkoumání a prokázala, že pití sycených sladkých nápojů není pro organismus vhodné, protože dochází k nabourání metabolismu a ke zvyšování krevních tuků, a to už při pití jedné sklenice sladkého nápoje denně. Navíc při zvýšené hladině triglyceridů dochází k nadbytku tuků v těle a rozšiřování tukové tkáně, což opět zvyšuje riziko ischemické choroby srdeční, ale také cukrovky 2. typu.
Škodlivá nerovnováha způsobuje srdeční choroby
Jak docílit rovnováhy tuků v těle? Podle pozorovací studie, kdy byli účastníci rozděleni do 5 skupin podle frekvence pití sladkých nápojů, dopadla nejlépe skupina, ve které jedinci nepili tyto druhy nápojů častěji než jednou měsíčně. Při spotřebě více než 350 ml sladkých nápojů včetně ovocných džusů, které bývají považovány za zdraví prospěšné, došlo k 53% nárůstu triglyceridů a 98% růstu dobrého cholesterolu (HDL), což způsobuje škodlivou nerovnováhu v hladinách cholesterolu a triglyceridů a vede k srdečním onemocněním a dyslipidemii.
Vyměňte sladké nápoje za vodu
Kromě cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění však sladké nápoje způsobují také vyšší kazivost zubů, dehydrataci vlivem obsaženého kofeinu, zvýšení hmotnosti a únavu. Vhodnější je proto nahradit tyto sycené sladké nápoje nebo džusy čistou nebo minerální vodou a bylinnými čaji. Do jídelníčku je také vhodné zařadit potraviny, které snižují triglyceridy a hladinu cholesterolu v krvi. Jedná se o jablečný ocet, kterým můžete ochutit zeleninové saláty, ale také avokádo, losos, tuňák, chia, lněná nebo slunečnicová semínka.
Obrázky: Pixabay