Rakovina tlustého střeva se v raných stádiích moc neprojevuje. Nenápadné příznaky vám zachrání život

Statistiky jsou neúprosné. Rakovina tlustého střeva se každoročně týká stále většího počtu žen, ale i mužů. Každý rok je kolorektální karcinom diagnostikován přibližně u 7500 osob, z nichž více než polovina na něj také zemře. Tak vysoký podíl zemřelých je zapříčiněn plíživým charakterem nemoci, která o sobě v raných stádiích prakticky nedává vědět, a když už se na ni přijde, často bývá na úspěšnou léčbu pozdě.

Zabiják z vašeho břicha

Rakovina tlustého střeva a konečníku čili kolorektální karcinom je jednou z nejčastějších forem rakoviny v populaci. Nádorové bujení zde postihuje buňky lemující vnitřek tlustého střeva nebo konečníku. Nejspolehlivější způsob, jak tento karcinom odhalit, je pravidelný screening, který odhalí nádorové bujení ještě předtím, než pacient pocítí první příznaky a dovolí tak léčit nemoc v těch nejranějších stadiích, což obvykle bývá jednak velmi spolehlivé a jednak daleko méně náročné a bolestivé, než je tomu při léčení vyvinuté formy rakoviny.

I když ale screening nepodstoupíte, je možné podle některých nenápadných projevů usoudit na rozvíjející se onkologické onemocnění ve vašich střevech. Prozradí vám to sada specifických symptomů, které jsou sice nenápadné, leč charakteristické a v případě jejich výskytu je vhodné vyhledat lékaře. I když v tomto případě nejspíš zachytíte nemoc v poněkud pokročilejší fázi, stále je tu dost dobrá šance na včasné podchycení nemoci.

Nenápadné příznaky vám zachrání život

Jestliže se u vás objeví následující sada příznaků, měli byste je přestat bagatelizovat a raději se jít poradit s lékařem. I když někteří lidé před možnou pravdou raději strkají hlavu do písku, není to ten nejvhodnější přístup, protože jen včasný zákrok je cestou k uzdravení a k záchraně vašeho života. Proto se ničeho nebojte a důvěřujte moderní medicíně.

Příznaky kolorektálního karcinomu jsou:

  • Krev ve stolici
  • Prudká bolest břicha, nadýmání a břišní křeče
  • Změny v zažívání (jinak pravidelná stolice jiné konzistence a vzhledu, než u vás bývá obvyklé)
  • Náhlé a rychlé hubnutí
  • Trvalá únava

Obrázky: Pixabay