Co vlastně znamená chemoterapie a jaké má nežádoucí účinky

Chemoterapie je jedním z možných způsobů léčby nádorových onemocnění. Zatímco operace nebo ozařování působí přímo jen na oblast, kde se vyskytuje nádor, je výhodou chemoterapie její celotělní působení, které je dáno jejím průnikem do krve, což znamená například i šanci eliminovat případné mikro metastázy.

Chemoterapie zahrnuje podávání specifických léků pacientům s různými onkologickými onemocněními, a to s různým cílem. Jednou z možností je podávání léků za účelem změny, zejména zmenšení nádoru tak, aby jej bylo možné operovat, podávají se tedy před vlastní operací. Jiné léky jsou zase určeny k tomu, aby po operaci nádoru nezůstaly v těle žádné mikro metastázy, které přístroje neodhalí. U dalších typů onemocnění se léky používají čistě za účelem vyléčení daného pacienta. Nejčastější je takzvaně paliativní využívání léků, kdy je cílem léčby zmírnit příznaky onemocnění a zmenšit nádor. Léčba je zacílená na zlepšení kvality a prodloužení života nemocného.

Cytostatika a jejich druhy

Cytostatika jsou léky podávané pro protinádorovou léčbu pacientů. Jsou buď přírodního původu, kdy se účinné látky získávají zejména z různých druhů rostlin, nebo jsou vyráběny synteticky.

Cytostatika se dělí do čtyř základních skupin, a to na:

  • Protinádorová antibiotika
  • Antimetabolity
  • Rostlinné alkaloidy
  • Alkylační cytostatika.

Způsoby podávání cytostatik

Pokud jde o způsoby podávání těchto specifických léků, existují tři, a to:

  • Perorální podávání, které se ale užívá pouze u některých cytostatik a není příliš rozšířené
  • Nitrožilní aplikace (kapací infuze)
  • Lumbální punkce

Komplikace, které sebou chemoterapie nese

Nejčastějším vedlejším účinkem chemoterapie, který je rovněž viditelný a vnímatelný navenek, je vypadávání nejen vlasů, ale také obočí, řas a ochlupení. Záleží však i na druhu podávaných cytostatik, protože ne vždy k tomuto jevu při chemoterapii dochází. Pokud ano, objeví se obvykle po několika týdnech od počátku léčby a nastává postupně. Po odeznění účinků léků se obvykle růst vlasů obnoví, ale člověk musí počítat s tím, že se může změnit jak jejich kvalita, tak dokonce i barva.

Chemoterapii často provázejí i stavy spojené s nevolností a někdy i zvracením, což však v současné době poměrně úspěšně blokují jiné léky, které jsou k tomuto účelu určeny. V některých případech je dokonce zvracení způsobeno podvědomím, tedy strachem a předchozí negativní zkušenost. U těchto pacientů obvykle pomůže psycholog, díky němuž se tato komplikace zmírní nebo zcela vymizí.

U pacientů se může objevit také útlum v krvetvorbě, kdy dochází k dočasnému nižšímu vývoji krvinek v kostní dřeni. Aby se chybějící krevní elementy doplnily, dostávají pacienti podle potřeby krevní transfuze, jejichž účelem je doplnění krevního barviva, červených krvinek nebo krevních destiček. Pro nemocné je také do jisté míry ohrožující i nižší tvorba bílých krvinek, protože ty zajišťují tělu schopnost bránit se nemocím a negativnímu působení vnějšího prostředí. Proto je třeba často i omezit kontakt s cizími osobami a upravit například i jídelníček., kdy je doporučeno vyhýbat se jogurtům, které obsahují živé kultury, arašídům a podobně.

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Healthline.com