Duhový holub skutečně existuje. Ve městě jej však nepotkáte

Holubi nepatří zrovna k oblíbeným zvířatům. Nejsou zrovna hezcí na pohled a zejména ve městem si k nim lidé vypěstovali poměrně silnou averzi. Jsou totiž doslova všudypřítomní, a navíc za sebou zanechávají nepříjemný trus a často i odpadky roztahané po ulicích. Přesto se ale na světe vyskytuje speciální druh holuba, který svým opeřeným příbuzným přeci jen trochu napravuje pověst.

Duhový holub

Nedávno totiž internet obletěla fotografie zářivě zeleného holuba s růžovým hrdlem a během pár dní se stala doslova virální záležitostí. Holub byl překřtěn na duhového holuba a hned si získal zájem i pozornost řady lidí. Živý vzhled a barevné peří duhového holuba jednoznačně vyniká ve srovnání s tlumeným hnědým, šedým, bílým a černým peřím jeho městských bratranců. Mnoho lidí ale tvrdilo, že je fotografie upravena a že takový holub ve skutečnosti neexistuje a jedná se pouze o chytrý trik někoho, kdo umí kouzlit s Photoshopem.

Je to tedy podvod nebo realita?

Dobrou zprávou je, že takoví holubi skutečně existují. Tou horší ale je, že je rozhodně nepotkáte na lampách a náměstích ve městech. Tento vzácný druh se vyskytuje v jihovýchodní Asii, v lesích, zahradách a pobřežních hájích. Na rozdíl od svých nenáročných bratranců si tento druh holubů pochutnává především na čerstvém ovoci, zejména na fících a jiných šťavnatých plodech.

Vylepšená pověst

Tito duhoví holubi zachraňují pověst tomuto nepříliš oblíbenému ptačímu druhu. Svým nádherným kabátkem totiž alespoň trochu mohou vylepšit nelichotivý obraz, který si holubi vytvořili.

Ve skutečnosti jsme ale na vině šíření holubů ve městech většinou my sami. Holubi logicky míří tam, kde je jídlo, a pokud budeme na lavičkách a v odpadkových koších nechávat nedojedené zbytky a odpadky, pak mu jen stěží mohou odolávat. Především bychom tedy my sami měli změnit naše chování a nesvádět všechno jen na holuby.

Úvodní obrázek: Pixabay, Zdroj: Thedodo.com