Zdravotní neduhy způsobené nezvanými hosty v těle. Odhalte příznaky parazitární infekce zavčasu

Dříve byly parazitické infekce zcela běžným problémem. Ale nyní žijeme ve 21. století, to už se standardy hygieny jistě změnily natolik, že se není třeba parazitů bát. Nebo snad ne? Pravda je taková, že běžné znečišťující látky, jako jsou PCB, benzen, azbest, barviva a těžké kovy, potlačují náš imunitní systém a brání tělu ve správné reakci na parazity. I proto jsou parazitární infekce stále poměrně běžné. Často nejde o nic závažného, ale přesto se jedná o nepříjemnou situaci, kterou je třeba řešit. Jaké jsou nejčastější příznaky parazitární infekce?

Únava

Mnoho pacientů, které sužuje zdánlivě bezdůvodná chronická únava, má co do činění s parazitální infekcí. Nejčastěji je za tyto potíže odpovědná třída parazitů prvoků, která může pobývat v pitné vodě. Následkem toho dochází k únavě a vyčerpání organismu, který nedokáže s prvoky dlouhodobě bojovat.

Kožní reakce

Někteří paraziti, například roztoči, se zavrtávají do kůže a kladou do ní vajíčka. To vede k alergické reakci, která se může projevit červenými hrbolky, ekzémy, vyrážkami a kopřivkou. Podle některých údajů mají dokonce téměř čtyři z každých pěti domácností detekovatelnou přítomnost roztočů. Ti mohou žít v ložním prádle, kobercích a závěsech.

Nespavost

Nespavost mohou způsobovat parazité škrkavky, které žijí v půdě. Mohou vstoupit do vašeho těla kůží nebo ústy. Škrkavky infiltrují vaše střeva a zabraňují působení prospěšných bakterií, čímž znesnadňují nejen trávení, ale také snižují imunitní schopnost organismu.

Nárůst hmotnosti

Podle některých výzkumů může přítomnost určitých parazitů vést k metabolickému syndromu. Charakteristickým znakem metabolického syndromu je obezita a nemožnost zhubnout.

Bolest kloubů

Podle řady studií je právě polyartritida hlavním rysem parazitární infekce. Další výzkumy spojují parazity s jinými zánětlivými stavy, včetně revmatoidní artritidy, Crohnovy choroby a roztroušené sklerózy.

Anémie

Anémie může být způsobena infekcí měchovci. Jedná se o jedno z nejčastějších onemocnění krve, které pacientům může nepříjemně komplikovat život. Měchovci přebývají v půdě a mohou se dostat do těla kůží. Živí se krví, což má za následek nedostatek červených krvinek, což je hlavní příznak anémie.

Špatné trávení

Abnormální zažívací příznaky, jako jsou křeče a bolesti břicha jsou často následkem přítomnosti parazitů. Může se jednat například o tasemnici, ale i jiné střevní parazity, Doporučuje se důkladná prohlídka u lékaře.

Proč jsou parazité nebezpeční?

Rozvinutí parazité mohou v těle zapříčiňovat velmi závažné příznaky. Časté bývají například poruchy fungování jater a žlučovodů. Mohou se objevovat trávicí potíže, nadýmání, bolesti břicha, alergie, ale třeba i poruchy chování či chronické infekce. Parazité se mohou usazovat v játrech, putují krevním a lymfatickým řečištěm, ale ovlivňují třeba i mozek.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Healthline.com