Lékaři varují: Nikdy nepotlačujte kýchání, hrozí fatální následky

Znáte ten pocit, kdy si potřebujete kýchnout, ale zrovna není vhodná situace? Je to nepříjemné, víme, a proto se často uchylujeme k tomu, že kýchání potlačujeme, abychom se vyhnuli trapné chvíli. Stiskneme si nos, zadržíme dech a kýchání je tatam. Lékaři ovšem varují. Potlačovat kýchání může mít vážné následky.

Nepotlačuje kýchání

Jakmile budete zadržovat kýchání, může se u vás v daný okamžik objevit silná bolest v krku a neschopnost polykat a mluvit. Tlak totiž způsobí, že si natrhnete zadní část krku, což umožní vzduchu, který dýcháte, proniknout hluboko do tkáně hrudních svalů a vy ucítíte nesnesitelnou bolest.

Jaká jsou nebezpečí?

Přestože lékaři tvrdí, že taková situace může nastat opravdu vzácně, stále doporučují, abychom kýchání dávali volný průchod. Zadržování může v opačném případě vést nejen k prasknutí hrdla, ale také ušního bubínku a dokonce i cév v mozku.

Léčba

Pokud se přece jen stane, že se zařadíte do skupiny těchto vzácných případů, které ve chvíli zadržování kýchání utrpí některé ze zmíněných zranění, kvůli riziku vážných komplikací budete muset být okamžitě přijati do nemocnice, kde budete hospitalizování. Bude vám zavedena sonda a budete muset brát antibiotika, dokud otoky a bolest nezmizí. Půjde-li vše tak, jak má, je možné, že do týdne budete zpět doma.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Healthline.com