Existuje souvislost mezi impotencí a srdečními chorobami? Australští vědci jsou zajedno

Podle lékařů v Austrálii je jeden z pěti australských mužů impotentní a současně je ohrožen kardiovaskulárními obtížemi. Neobstát před partnerkou v ložnici není podle odborníků totiž jen frustrující moment nebo dosti trapná situace, do které se mohou muži dostat. Podle australských vědců může jít o závažný kardiovaskulární problém a skončit předčasným úmrtím. Dokládají to studií, která zkoumala souvislost mezi erektilní dysfunkcí mužů a srdečními chorobami vedoucími k předčasnému úmrtí.

I malá erektilní dysfunkce je riziková

O tom, že těžká erektilní dysfunkce bývá spojená s vyšším rizikem srdečních onemocnění, se ví dlouho. Australští odborníci však v rámci nové studie prokázali, že i relativně malá dysfunkce znamená vyšší míru rizika onemocnění kardiovaskulárními onemocněními. Z toho důvodu se v této studii lékaři nezaměřili pouze na srdeční infarkty, mozkové příhody nebo periferní vaskulární choroby, ale rozšířili zkoumání na veškerá kardiovaskulární onemocnění. U všech se nakonec prokázala souvislost s erektilní dysfunkcí,. Navíc se prokázalo, že riziko srdečních onemocnění s fatálními následky se zvyšuje s mírou erektilních problémů.

Co je impotence?

Erektilní dysfunkce neboli také impotence je stav, kdy daný muž není schopen dosáhnout nebo udržet po určitou dobu erekci, ke které dochází, když se houbovitá tkáň v penisu naplní krví a ztuhne. Výsledek této smyslové a duševní stimulace závisí na srdci, krevní pumpě, která dodává dostatek okysličené krve. V případě vaskulárních potíží může být tepna v penisu částečně blokována, ale může jít o potíže s tepnami i ve zbytku těla vlivem arteriálního onemocnění. V rámci studie se navíc prokázalo, že čím je závažnější impotence, tím je větší pravděpodobnost srdečních onemocnění.

První studie tohoto druhu na světě

Tato studie je v Austrálii součástí projektu o stárnutí a vlivu na zdraví  a zapojilo se do ní 95 000 mužů. Bylo nutné prokázat, že se zvyšující úrovní erektilní dysfunkce narůstá riziko kardiovaskulárních onemocnění vedoucích k předčasné smrti. Impotence může být signálem pro muže, že by měl navštívit svého lékaře a nechat se vyšetřit na potíže s tlakem nebo v souvislosti s jinými kardiovaskulárními obtížemi, protože tito muži jsou ohroženi infarktem nebo mrtvicí až dvakrát častěji než ostatní.

Změnou životního stylu k lepší erekci a zdravějšímu srdci

Co dělat podle profesorky Banks v případě prvních obtíží s erekcí? „Jedná se o pozvánku k lékaři, ale také důvod ke změně životního stylu,“ uzavírá profesorka Banks. Důležitá je léčba arteriálních onemocnění, zejména vysokého krevního tlaku a harmonizace hladiny cholesterolu. Současně je vhodné začít zdravě jíst, konzumovat lehčí stravu obsahující méně soli a tuků a více cvičit. Neméně důležité je přestat kouřit, protože kouření je vysoce rizikovým faktorem pro vznik erektilní dysfunkce a srdečních onemocnění.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Bodyandsoul.com