Salmonela je známá a velice nepříjemná bakterie, která vašemu tělu dokáže udělat skutečně zle. Samozřejmě se snažíte dělat maximum, abyste se jí vyhnuli, ale někdy se bohužel může stát, že nám špatně upravené jídlo nedá jinou možnost, než s ní začít bojovat. Jakými příznaky se vyznačuje a co dělat, napadne-li vaše tělo?
Bakterie salmonely
Známe ji hlavně ze syrových živočišných produktů, jako jsou kuře nebo vejce, ale salmonela se může vyskytovat i v syrové zelenině nebo ovoci, i když šance na nákazu je zde nižší. Existují různé druhy bakterií salmonely. U lidí s dobrým zdravotním stavem způsobí jen mírné potíže, ovšem některé bakterie mohou zapříčinit vážnější infekce, například tyfus a paratyfus.
Příznaky infekce salmonelou
Jak reagujete na nákazu salmonelou, závisí na množství bakterií, které přijmete. Ale příznaky se také u každého člověka liší podle reakce imunitního systému. První příznaky se obvykle objevují 6 – 48 hodin poté, co jste snědli kontaminovaný produkt, poté příznaky trvají v průměru 3 – 7 dní. Zde jsou některé symptomy charakteristické pro infekci salmonelou:
- Průjem
- Nevolnost
- Křeče v břiše
- Horečka
Někdy se mohou objevit i bolesti hlavy a svalů, zvláště pokud tělo na infekci reaguje prudce. Máte-li oslabený imunitní systém, například kvůli lékům nebo věku, můžete salmonelou vážně onemocnět. Ve vzácných případech mohou příznaky přetrvávat i po vyléčení, mohou se stát chronickými.
Léčba salmonely
Výše uvedené příznaky infekce salmonelou naštěstí většinou zmizí samy zhruba po 3 – 7 dnech. V tuto dobu je nejdůležitější, abyste byli dobře hydratovaní. Přijímejte dostatek tekutin, cukru a soli. Kromě toho hodně odpočívejte a dejte tělu čas na zotavení. Samozřejmě je důležitá i návštěva lékaře, zvláště pokud se objeví dehydratace nebo je ve stolici krev.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Mlds.nl