Když se nedaří počít miminko aneb Hlavní faktory, kvůli kterým může mít žena problém otěhotnět

Pokusit se o početí dítěte je pro každý pár velikou zkouškou. Někteří mají to štěstí, že se jim jejich snažení vydaří téměř ihned, jiní čekají i roky, než se na těhotenském testu objeví dvě čárky. Ať už se snažíte měsíce nebo roky, doba čekání je pro každého obtížná. Ovšem můžete zvýšit své šance tím, že ve své každodenní rutině uděláte pár změn. Nezapomínejte, že plodnost je ovlivněna několika faktory, například životním stylem, stravováním a dalšími aktivitami. Zde je seznam 4 věcí, které vám komplikují početí dítěte.

Stres

Akutní stres může způsobit spoustu zdravotních problémů a také ovlivnit vaši plodnost. Může mít vážný dopad na vaše fyzické a duševní zdraví, což může nakonec snížit šance na otěhotnění. Pro zdravé těhotenství by vaše tělo a mysl měly být synchronizované. Relaxujte, meditujte, eliminujte ve svém životě množství stresových situací nejen kvůli početí dítěte, ale i kvůli celkovému zdraví.

Nespavost

Klidný a kvalitní spánek je nezbytný nejen pro získání energie na další den, ale i pro odstranění stresu z vašeho života. Nevyrovnaný spánkový režim snižuje úroveň imunity a zvyšuje riziko infekce. U mužů může nespavost snížit počet spermií a u žen zapříčinit nepravidelný menstruační cyklus.

Nadměrná hmotnost

Pro ženy s nadváhou a obezitou může být schopnost otěhotnět obtížnější než pro ostatní. Je to proto, že přebytečný tuk v těle může vést k problémům, jako je například nepravidelná menstruace nebo špatná ovulace. V obou případech se plodnost může snížit. Ale nejen vysoká tělesná hmotnost může být problémem, i nízká váha způsobuje potíže s otěhotněním. Správné stravování a cvičení vám pomohou dostat se do formy a zvýšit šanci na početí dítěte.

Nepravidelný menstruační cyklus

Existuje spousta důvodů, proč mohou mít ženy nepravidelný menstruační cyklus, například hormonální nerovnováha, nadváha či stres. Nepravidelná menstruace je problémem pro určení ovulace, tudíž netrefíte-li se do ovulačního okna, vaše šance na otěhotnění jsou minimální.

Úvodní obrázek: Shuttestock, Zdroj: Verywellfamily.com