Věnovat přípravě těsta čas a vidět, že nekyne, když má, je obrovským zklamáním a také ztrátou času. Poslední věc, kterou chcete, je husté, těžké a nevykynuté těsto. Pokud vaše těsto po několika hodinách nekyne správně, může to být způsobeno typem těsta, jaké jste vyrobili, neaktivním droždím nebo teplotou v místnosti. Některá těsta prostě kynou déle, takže jim zkuste dopřát více času a umístěte je na teplejší místo. Pečení je věda a je spousta věcí, které ovlivňují rychlost a kvalitu kynutí. Stejně tak existuje spousta věcí, které můžete během procesu výroby udělat špatně.
Neaktivní droždí
Pokud vaše droždí leží ve spíži již několik let, pravděpodobně nebude aktivní. Když droždí dostatečně zestárne, stane se neaktivním a nebude schopno vytvářet krásné bublinky plynu ve vašem těstě. Chcete-li zkontrolovat, zda je váš kvásek aktivní, jednoduše vezměte trochu vlažné vody (35 – 40 °C) a přimíchejte kvasnice. Nechte působit 10-15 minut a měli byste si všimnout, že bublá a roztahuje se na povrchu. Pokud nedochází k žádné aktivitě, vaše kvasnice jsou pravděpodobně mrtvé.
Příliš velká zima
Pokud je těsto příliš studené, buď nevykyne, nebo bude kynout velmi pomalu. Možná jste dali těsto do příliš chladné místnosti nebo jste použili studené přísady. V každém případě to zpomalí tempo jejího růstu.
Voda je moc horká
Kvasinky umírají, když jsou vystaveny teplotám nad určitým bodem, takže pokud spojíte velmi horkou tekutinu s droždím, zabijete jej dříve, než těsto vůbec dostane příležitost nakynout. Je nesmírně důležité, abyste používali vodu, která má pro váš kvásek příjemnou teplotu. Vlažná voda nebo teplota, do které si můžete ponořit prst, je pro vaše droždí v pořádku.
Shutterstock
Těsto kyne v suchu
Jedna věc, kterou těsto potřebuje, je dobrá vlhkost. Pokud žijete v suchém klimatu, může být obtížnější dát těstu potřebnou vlhkost, takže to může ovlivnit, jak dobře kyne. Těsto můžete připravit s o něco větším množstvím vody, než vyžaduje recept, a uchováte ho ve vzduchotěsné nádobě nebo v troubě. Ujistěte se, že je dobře zabaleno a že nemůže unikat vzduch. Přidáním větší vlhkosti a udržováním ve správném obalu pomůžete těstu lépe kynout a zabránit vysychání.
Příliš mnoho soli
Sůl může narušit proces kynutí, zvláště když jí přidáte příliš mnoho nebo ji nasypete přímo do kvásku. Sůl má potenciál zabíjet kvasinky.
Pixabay
Příliš mnoho cukru
Těsta, která obsahují hodně cukru, obvykle kynou déle než standardní těsta. Je to proto, že cukr absorbuje určitou vlhkost v těstě, a jak už víme, těsto pro dobré kynutí potřebuje dostatek vlhkosti. Větší množství cukru může droždí vysušit.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Tastingtable.com