Trendy osvětlení do koupelny: ukážeme vám, jak rozzářit koupelnu

Koupelna je místem, kterému se v našich domovech dostává velké pozornosti, Všichni chtějí krásnou koupelnu, ta ale často stojí stovky tisíc. Možná jste ale netušili, že trendy moderní koupelnu můžete vytvořit i díky modernímu osvětlení. Pokud se chystáte na rekonstrukci, promyslete si dobře osvětlení už na úrovni plánování. Jestli ale do koupelny nechcete investovat moc peněz, investujte rovnou do nového osvětlení. 

Jaké osvětlení do koupelny zvolit?

Koupelnu můžeme z pohledu osvětlení prakticky rozdělit na dvě až tři části. Tou první je koupelna jako celek, která se potom dělí na prostor u umyvadla a zrcadla, následně pak na sprchový kout, pokud je součástí koupelny. Osvětlení do koupelny, které by mělo osvětlovat celý prostor, je vhodné volit například jako stropní LED panel vestavěný do sádrokartonového podhledu. Jeho výhodou je, že nesnižuje strop, a přitom dostatečně osvětluje celý prostor koupelny. 

Osvětlení zrcadla v koupelně

Chybět by nemělo ani osvětlení zrcadla. Muži ho sice až tak nevyužijí, ale ženy se před ním malují. Každá koupelna by měla mít dostatečné osvětlení zrcadla. Existují prakticky 2 variantysvětlo nad zrcadlo anebo zrcadlo se zabudovaným osvětlením. My doporučujeme druhou variantu, protože zrcadlo s LED osvětlením je nejen praktičtější, ale zároveň designové a v koupelně vypadá opravdu skvěle. Umístění světla nad zrcadlo je nepraktické a zastaralé. 

Osvětlení sprchového koutu

Pokud má koupelna sprchový kout, je na místě ho dobře osvětlit. Především zděné sprchové kouty mají často problém s nedostatkem světla. To můžete vyřešit buďto přímo osvětlením ve sprchovém koutě nebo bodovým osvětlením, které je namířeno do sprchového koutu (bezpečnější varianta). Více světla vám samozřejmě poskytne osvětlení přímo ve sprchovém koutu, zpravidla opět umístěné do podhledu. 

Trendy osvětlení do koupelny

Zatímco dřív se s oblibou používalo do koupelny bodové osvětlení do podhledu, dnes už jsou trendy jinde. Svým způsobem bodové osvětlení přežívá, ale umístěno je přímo na lištách, nikoli zapuštěné do podhledu. Lišty pak mohou být například černé, aby ladily s oblíbenými a moderními černými bateriemi, nebo třeba naopak chromové. Právě s těmito barvami si architekti hodně hrají. 

Chromatičnost světla a jeho intenzita

Osvětlení do koupelny, především pak jako osvětlení zrcadla a sprchového koutu, je určitě dobré volit intenzivní osvětlení v denní bílé. Ideální je chromatičnost 4000 Kelvinů, tedy osvětlení v denní bílé, které nezkresluje barvy například při malování. Intenzita osvětlení v koupelně se udává jako 300 lumenů na m2. To si můžete snadno spočítat, protože počet lumenů je uveden na každé žárovce. 

Pozor si dejte na stupeň krytí a umístění světel

Myslete na to, že do koupelny patří takové osvětlení, které je odolné proti vlhkosti a stříkající vodě. Musí tak mít alespoň stupeň krytí IP44. Rozhodně neriskujte svou bezpečnost a neinstalujte jiné osvětlení do koupelny než to, které je přímo k tomu určené (případně pak určené k venkovnímu použití). Pokud chcete umístit osvětlení přímo do sprchového koutu, zvolte IP67 – nicméně osvětlení se do těchto částí (takzvaných zón 0) nedoporučuje.

Nedoporučuje se osvětlení ve vnitřních prostorách vany nebo sprchového koutu a následně v jejich nejbližším okolí. Tedy do výšky 225 cm. Osvětlení do koupelny IP44 můžete využít v zóně 2, mimo okraje vany nebo sprchového koutu do vzdálenosti 60 cm. Mimo tyto prostory můžete klidně použít světla s krytím IP21.